Anal fissür toplumda yaygın şekilde görülen sorunlardan biridir. Halk arasında ‘çatlak’ ya da ‘yırtık’ gibi isimlerle de anılan bu sorun doktor tarafından yapılan basit bir muayene işlemi ile anlaşılabilir ve tanı konabilir. Makat bölgesinde meydana gelen çatlağın dış kısımda başladığını ve içeriye doğru ilerlediğini söyleyebiliriz. Yırtık ya da çatlak çoğunlukla saat 12 ya da saat 6 yönünde olur.

Elbette dokuda meydana gelen yırtık ağrı problemine de yol açar. Ağrı ise genellikle dışkılama sonrasında meydana gelir ya da dışkılamanın ardından ağrının şiddeti de artar. Bunun nedeni dışkılama sırasında makatın genişlemesidir. Makat dokusunda çatlak oluşması halinde nasıl bir tedavinin uygulandığına değineceğiz. Aynı zamanda tedavi edilmemesi durumunda ortaya nasıl bir tablonun çıktığından da söz edeceğiz. Ancak öncesinde bu dokuda meydana gelen yırtığın hangi belirtiler ile kendini gösterdiğini ele alalım.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri

anal fissür belirtileri

Hastalarda anal fissür sorunu meydana geldiğinde bu sorunun şiddetine bağlı olarak yaşanan belirtiler de değişebilir. Özellikle kabızlık sonrasında dışkılamayı takiben makat bölgesinde ağrı ve kanama olması şeklinde bir belirti olur. Zira hastaların doktora gitmesindeki en yaygın neden de ağrı ve kanama şikayetleridir.

Yırtığın oluşmasının ardından hastalar her tuvalete gittiklerinde ağrı ve kanama şikayetinde de bir artış meydana gelir. Hatta kimi zaman hastalar ağrı şikayeti nedeniyle tuvalete gitmek istemezler. Bu durum kabızlığa yol açar ve adeta bir kısırdöngü oluşur. Çünkü kabızlık yırtığın artmasının nedenlerinden biri olabiliyor. Hastaların makat çatlağı nedeniyle yaşadıkları ağrı birkaç dakika sürebildiği gibi yarım saate kadar da uzayabilir.

Tüm bunlarla birlikte ortaya çıkan belirtilere şu örnekleri de verebiliriz:

  • Dışkılama esnasında cam parçası çıkarma hissi
  • Makatta şişme meydana gelmesi
  • Yırtılmanın meydana geldiği bölgede kaşıntı ve tahriş olması
  • Hafif kan sızıntısı olması nedeniyle iç çamaşırında kan lekesi
  • Dışkılamada güçlük çekme

Bu belirtilerden sadece biri ortaya çıktığında bile doktorunuzdan randevu almanızda fayda olacaktır. Böylelikle günlük yaşam kalitesini de sekteye uğratan söz konusu problemden kurtulmanız için en doğru tedavi seçenekleri değerlendirilir. Ayrıca yukarıda sıraladığımız belirtiler kimi zaman hemoroid, makat apsesi, makatta çıkan siğiller, makat kanseri ya da makat sarkması gibi farklı rahatsızlıkların belirtileri de olabiliyor. Dolayısıyla bir an önce doktora başvurulması, söz konusu semptomların nedeninin anlaşılması ve erken tanı konması açısından da büyük önem taşıyor.

İlginizi çekebilir –> https://www.alidurmusobezite.com/akalazya/

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedenleri

Toplumda anal fissür genellikle 20 yaş ile 40 yaş arasında görülüyor. Ancak bu yaş aralığının dışında da görülme olasılığı mevcuttur. Anal fissürün oluşma nedenlerine bakıldığında karşımıza sıklıkla çıkan unsurları kısa bir liste halinde aktaralım.

  • Uzun süre devam eden kabızlık ya da ishal
  • Crohn hastalığı
  • Ülseratif kolit hastalığı
  • Vajinal doğum yapmak
  • Dışkının çok sert yapıda olması
  • Yetersiz sıvı alımı
  • Lifli gıdaların tüketilmemesi

Tüm bunlarla birlikte herhangi bir neden olmaksızın da makat çatlağı oluşabiliyor. Ancak bakıldığında çatlak oluşumundan önce hastaların bir süre dışkılamakta güçlük çektikleri belirleniyor. Bu durumun da dokuda çatlak oluşmasını tetiklediğini söyleyebiliriz. Kimi zaman tek bir dışkılamada da çatlak oluşabiliyor. Genellikle tuvalet ihtiyacı geldiği halde ertelemek, dışkının kalın bağırsakta uzun süre kalmasına yol açıyor. Bu durumda dışkı sertleşiyor ve haliyle dışkılama sırasında da makatta yırtılmaya sebebiyet verebiliyor.

Çeşitli rahatsızlıklarla ilgili tanı koymak y da tedavi maksadı ile uygulanan bazı işlemlerin de söz konusu probleme yol açtığını belirtebiliriz. Rektal termometrenin yerleştirilmesi, hastaya kolonoskopi uygulanması ya da lavman yapılması gibi girişimler makat bölgesinde travmaya neden olabiliyor ve dolayısıyla işlem esnasında ya da sonrasında bu problem ortaya çıkabiliyor. Özellikle önleyici tedbirlerin uygulanmaması durumunda makatta travmanın meydana gelme olasılığı çok daha yüksektir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Ameliyatı

makat çatlağı ameliyatı

Hastaya anal fissür tanısı konduğunda haliyle tedavinin nasıl yapıldığı da merak ediliyor. Şayet cerrahi müdahale gerekiyorsa anal kanalda istemsiz bir şekilde çalışan kas kesiliyor. Bu kas ‘lateral internal sfinkter’ adını taşıyor. Ameliyatın kesinlikle titizlikle yapılması gerektiğinin altını çizelim.

Ciddiye alınmadan yapılan bu cerrahi müdahale ileride dışkı kaçırma, gaz kaçırma ya da anal fistül problemlerine yol açabilir. Elbette ameliyat anestezi altında gerçekleştirilir ve bu nedenle hastanın herhangi bir acı ya da ağrı yaşaması engellenir. Sorunsuz bir iyileşme dönemi yaşanabilmesi için operasyonun ardından doktor tarafından reçete edilen ilaçların mutlaka düzenli olarak kullanılması gerekir. Aynı zamanda enfeksiyon riskine karşı hijyen koşullarına maksimum düzeyde dikkat edilmesi de önem taşıyor.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisi Nasıldır?

Bu tedavinin ilk basamağının kabızlık sorununu ortadan kaldırmak olduğunu belirtelim. Bu nedenle hastanın sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine geçiş yapması gerekiyor. Mevcut anal fissür seviyesinin ilerlememesi için tam tahıllı ekmek, kuru baklagil, meyve, sebze gibi sağlıklı gıdaların tüketilmesine ihtiyaç duyulur. Ayrıca günlük 2,5 litre su tüketimine de mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

Sıcak su ile oturma banyoları, topikal krem kullanımı ya da pomad kullanımı da tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Şayet hastanın ağrı şikayeti varsa, ağrı kesici ilaç kullanımı ile bu şikayetin ortadan kaldırılması mümkün olabilir. Ancak ağrı kesici ilacın kesinlikle gelişigüzel kullanılmaması, doktor tarafından reçete edilen ilaçların belirtildiği dozajda kullanılması da son derece önemlidir. Elbette bu yöntemler henüz kronik bir boyut kazanmamış olan makat çatlaklarında etkili oluyor. Uzun süredir devam eden, kronikleşmiş, diğer tedaviler ile başarılı bir sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi müdahale seçeneği tercih edilebilir.

Her hasta için cerrahi müdahalenin şart olduğundan söz edemeyiz. Fakat hastanın şikayetlerinin ortadan kaldırılması için kimi zaman bu müdahalenin de seçenek olmaktan çıkıp zorunluluğa dönüşebildiğini unutmamak lazım. Yapılan cerrahi müdahale sonrasında hastanın sadece 24 saat ile 48 saat arasında günlük hayatına geri dönmesi mümkün olabiliyor.

Bilginiz olsun –> https://www.alidurmusobezite.com/insulin-direnci/

Makattan Akıntı Neden Gelir?

Kimi zaman makat çatlağı oluştuğunda kanama olabiliyor ve bu da hastalar tarafından akıntı olarak değerlendirilebiliyor. Kimi zaman da akıntı olarak düşünülen sıvı irin olabiliyor. Bu durum genellikle çatlakta iltihap oluşması halinde yaşanıyor. Dışkılama sırasında ya da oturma eylemi sırasında irin iç çamaşırına da bulaşabiliyor. Enfeksiyon riskli bir durumdur ve makattan akıntının gelmesi durumunda enfeksiyon riski de dikkate alınarak derhal doktora başvurulmalıdır.

Fissür Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bazen hastalar makat çatlağı probleminin farkına varıyor olsa da bu durumu ciddiye almayabiliyor. Bu gibi durumlarda yaşanan ağrı şikayetinin artması ve çatlağın iç kısma doğru ilerlemesi söz konusu olabilir. Elbette hafif düzeyde olan yırtıkların kendiliğinden iyileşmesi de mümkün olabiliyor ancak kanama derecesinde ilerlemiş yırtıklar olduğunda enfeksiyon riski de doğabilir.

Aynı zamanda bu sorunun sıklıkla yaşanıyor olması kronikleşmesinin kapılarını da aralar. Dolayısıyla ileride daha ciddi sorunlarla karşılaşmak ve zorunlu olarak cerrahi müdahalenin yapılmasını sağlamak da söz konusu olabilir. Tüm bunlar hastalar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır. Mutlaka çatlakların tedavi edilmesi gerekir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Önerdiğimiz makalemiz –> https://www.alidurmusobezite.com/bobrek-ustu-bezi/

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Sabit Tel: 0212 230 20 08
Cep Tel: 0505 120 82 62