Yaz günlerinde soğuk bir şeyler arayanlar için ayran aşı çorbası. Buz gibi, içimizi ferahlatan,  içerdiği baklagiller sayesinde uzun süre tokluk sağlayan bu geleneksel çorbamızın tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır? (4 Kişilik)

Ayran Aşı Çorbası Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 250 gram süzme yoğurt
  • 250 gram yoğurt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Pul biber, kekik, karabiber
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Ayran Aşı Çorbası Nasıl Hazırlanır?

  1. Geniş bir kasede 1 su bardağı yoğurdu çırpın.
  2. Üzerine 1,5 bardağı suyu ve dilediğiniz baharatları ekleyip karıştırın.
  3. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1,5 su bardağı haşlanmış buğdayı da karışıma ekleyin.
  4. Son olarak üstüne dilediğiniz kadar nane ekleyin.
  5. Servis ederken üzerine biraz zeytinyağı ve buz eklemeyi unutmayın.

Herkese afiyet olsun.

İçindekileri İnceleyelim

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Yoğurdun faydaları

Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilmektedir. Streptococcus thermophilus” ve “Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus” bakterileri bu fermantasyonu yani mayalanmayı sağlamaktadır.

Yoğurt zengin kalsiyum içeriyle de ön plana çıkmaktadır. Kalsiyum kemiklerin dişlerin güçlü olmasını sağlayan mineraldir.100 gram yoğurt kalsiyum ihtiyacının %15’ini karşılayabilmektedir. Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum,  fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri  içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir.

Besleyici değeri yüksektir. Bunun yanı sıra sindiriminin de kolay olması sonucu; bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirim sistemini düzenlemesi, laktoz intoleransı olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilmesi sebebiyle insan beslenmesinde çok değerli bir yere sahiptir

Yoğurdun diğer faydalarından bahsedelim; antikarsinojenik ve antimikrobiyal etkiye sahiptir. Probiyotik özellik göstermektedir. İnsülin direnci, dislipidemi, artmış kan basıncı, diyabet ve kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini artıran abdominal obeziteyi de kapsayan “metabolik sendrom” risk faktörleri oluşumunu azalttığı bilinmektedir.

Yoğurdun Yeşil Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kolesterol problemi olanlar az yağlı yoğurt tercih edebilir, yoğurttaki yağ ve kolesterolden uzak durmak için kaymak tercih edilmemelidir. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli, zengin bir vitamin kaynağı bu su, çorbalara karıştırılabilir veya ayran gibi içilebilir.

Yoğurt suyunun süzülmesiyle bu suyun içerdiği yüksek miktardaki riboflavin de kaybedilir. Oysa riboflavin, büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir.

Yoğurt Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Süt ve süt ürünlerinde tüketilmesi gereken miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emzirme dönemi, yaşlılık vb) göre değişiklik göstermektedir.

Her porsiyon yaklaşık olarak 200 cc ye denk gelen kaseler ya da tam anlaşılması açısında bir su bardağı kadar olmalıdır. Bunu tek öğünde ya da sabah, öğle ve akşam öğünlerinde birer porsiyon olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca öğünlerde yemeğin yanında yoğurdu sevmeyenler için ara öğün olarak da tüketilebileceğini unutmayın.

  • 1-3 yaş grubu çocuklar için 4 porsiyon/gün
  • 4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon/gün
  • 7-9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 porsiyon/gün
  • 10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon/gün

Yetişkinler günlük 3 porsiyon, 65 yaş ve üzeri bireyler ise 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.

Probiyotik nedir?

Probiyotikler, hayat için anlamına gelen bir kelimedir yararlı bakterilerdir Doğduğumuzda ve bebekken bağırsaklarımız sağlıklıdır, özellikle anne sütü bunun en iyi ilacı. Ancak yıllar içinde geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan antibiyotikler, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol ve stres gibi durumlar vücudumuzdaki yararlı bakterilere zarar verir.

Kolesterolün azaltılması, cilt ve ağız sağlığı, kilo kontrolünde olumlu etkileri vardır.

Buğdayın Faydaları Nelerdir?

Buğdayın faydaları

Buğday (Triticum aestivum L), farklı ülkelerde de ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilen ve tüketilen bir tahıl ürünüdür. Buğday: Protein, karbonhidrat, mineral, vitamin ve diyet lifi içeren temel bir gıda maddesidir.

Buğday ruşeyminin içeriğinde yüksek oranda lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunur. Yapısında A, B1 ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanı sıra, E vitamini oranı da oldukça yüksektir.

Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından zengin olan buğday ruşeymi, Omega 9 yağ asitlerini de içerir.

Buğdayın kepek, endosperm ve ruşeym kısmının öğütülmesiyle oluşan tam buğday ununun sağlık üzerine pek çok olumlu etkisi vardır. Bunlardan birkaçı antidiyabetik aktivite, prebiyotik etki, bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etki, kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı etkidir.

Lifli besinlerin sağlığa faydaları nelerdir?

Lifli gıdalar, insan sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Günümüzde kilo kontrolü için uygulanan diyetlerde de çok yaygın kullanılırlar. Düzenli lif tüketimi aşırı kilo almayı ve kabızlığı önlerken, sindirim sistemi kanserleri, diyabet, kalp hastalıklarının gelişmesini engeller.

Sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 25-30 gram civarında lif tüketmesi önerilmektedir. Lifler, suda çözünen ve çözülmeyen olmak üzere iki gruba ayrılır, tahıllar ve baklagiller ile bazı sebzeler birinci gruba girerken, bazı sebze ve meyveler ile kuru yemişler suda çözünmeyen lifli gıdalardır.

Buğdayı Nasıl Tüketebiliriz?

Buğday ruşeymi içeren ürünleri tercih etmek, bu süper yiyeceği günlük beslenmemize dahil etmek için en kolay yöntemdir.

Katkı olarak da temin edebileceğiniz ruşeym, kahvaltılık gevrekler gibi taze veya kuru meyvelerle zenginleştirilerek süt veya yoğurt ile beraber besleyici bir ara öğün olarak da tüketilebilir. Aynı şekilde ruşeym çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek lif oranını artırmak için de kullanılabilir.

4 Kişilik Ayran Aşı Çorbasının Besin Değerleri Nasıldır?

 

CHO
(g)
Na
(mg)
I
(µg)
Vit. A
(µg)
136,915345,8171
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
51,5168421313,5
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
28,1117314,97
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
1021,452934847