Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi ya da immün sistem canlılardaki hastalıklara karşı savunmayı oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerinin oluşumunu tanıyıp onları gerektiğinde yok eden, vücudu hastalıklara karşı koruyan bir kalkandır.

İşleyişi o kadar detaycıdır ki protein ve aminoasit gibi yapı olarak neredeyse aynı olan maddelerin bile ayrımını yapabilir. Bağışıklık bilimi olarak bilinen ‘’immünoloji’’ canlı vücudunda canlıya iyi gelmeyecek yabancı maddelere karşı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt ederek canlıyı korur.

Bağışıklık Sistemine Ne zaman Aktifleşir?

Doğum ile birlikte aktif hale gelen bağışıklık sistemi zayıflandığında canlının hastalığa yakalanma riski de aynı oranda artmış olur. Vücudumuzda bağışıklık sistemimizi ne kadar güçlü tutarsak hastalanma riskimiz de o kadar azalmış olur.

Peki, vücudumuzdaki bağışıklık sistemini nasıl güçlü tutarız?

Soğuk havalar da geliyor iken sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, fiziksel aktivite eksikliği, sigara ve alkol kullanımı, yoğun stres altında kalmak bağışıklık sistemimizi etkiliyor ve vücudun hastalıklara karşı direncini düşürüyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için hemen yapmanız gerekenleri sıralayalım.

Dengeli ve Sağlıklı Beslenin

Vücudumuzun belli ihtiyaçları vardır; bu ihtiyaçlar sadece doymak ve enerji ihtiyacını karşılamak ile bitmez. Vücudun alması gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin alınması gerekmektedir. Günlük öğünlerde mutlaka bitkisel-hayvansal protein kaynakları olmalı, kuruyemişler, sebze ve meyve grubu besin planlarında olmalıdır. Son zamanlarda çokça duyulan probiyotik, elma sirkesi ve turşular da bağışıklığı korur ve güçlendirir.

Su Tüketiminize Dikkat Edin

Kış neredeyse geldi ve genel olarak insanların kışın susama hissi daha azdır ve bu sebeple kışın su içmek pek akla gelmez. Peki, bu su tüketimi akla gelmeyince vücutta neler olabilir? Yeterli sıvı alınmaması tekrarlayan enfeksiyonların görülmesine neden olmaktadır. Susama hissi olmasa da kendimize su tüketimini hatırlatıp günde minimum 1,5 litre kadar su tüketmemiz gerekmektedir. Unutmayın ki günlük su ihtiyacımız kahve, çay veya asitli içeceklerden değil suyun kendisinden sağlanmalıdır.

Düzenli ve Kaliteli Uyku Uyumalısınız

Uykusuzluk yaşayan veya uyku bozukluğu olan kişilerin bağışıklık sistemi maalesef ki düşük olmaktadır. Düzensiz uyku bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara davetiye çıkarmaktadır. Uyku bedeninizin, beyninizin ve organlarınızın dinlenme evresidir. Kişi kaliteli uyku uyuyabiliyorsa vücudu dinlenir ve bağışıklık sistemi güçlü olur.

Sigarayı ve Alkolü Bırakın

Sigara kullanımı direkt olarak solunum yolları enfeksiyonlarına karşı davetiye çıkartmaktadır. Uzun ve kısa vadede sigara içmek sağlık için tehdit oluşturduğu gibi oluşturduğunda da iyileşme sürecini uzatmaktadır. Sigara ve alkol tüketiminin uzun süreli ve yoğun kullanımlarında bağışıklık sistemini oluşturan tüm organlar üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratır.

Stresinizi yönetin

Kronik ve yoğun stresten vücudumuzu korumak bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için yapılması gereken ilk adımdır. Kronik stres, vücudun bağışıklık sistemini baskı altına alan stres hormonlarına maruz bırakır ve bunun tedavisi kişiye özeldir. Birey, stresten kurtulmak için kendine özel olan stres ile başa çıkma metotlarını kullanmalıdır. Eğer bireysel anlamda stres ile baş etmede zorluk çekiyor ise bir psikolog ya da psikiyatristten yardım alarak durumu kontrol altına almalıdır.

Sporun Etkisini Hayatınıza Katın

Düzenli ve dengeli yapılan egzersizin vücuda birçok olumlu etkisinin olduğu birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Egzersiz, bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara yakalanma riskini düşürür ve hastalıkların çabuk atlatılmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin yanı sıra sinir sistemi ve kalp-damar sağlığı için de olumlu etkileri vardır. Günde ortalama olarak on bin adım atmak bağışıklık sisteminizin artmasına yardımcı olur. Fakat yine de egzersiz programlarının da kişiye özel olması bireyin yaptığı egzersizdeki verimini arttıracaktır.

Sizin bağışıklık sisteminiz ne durumda?

Hayatta herkesin yaşadığı stil kendine özeldir. Sağlıklı yaşamı felsefe edinmiş bir insansanız zaten bağışıklık sisteminiz için kaygılanmaya ihtiyacınız yok demektir. Peki ya değilseniz? Yoğun bir iş hayatı hem stresi hayatımıza getiriyor hem egzersiz yapmayı kısıtlıyor değil mi? O halde bağışıklığı güçlü tutmaya parça parça başlamalısınız.

Öncelikle bu yoğun stres altında ve kısıtlı hareketle geçen hayat düzeninizde yapabileceğiniz ilk parça; su tüketimi yönetimidir. Masa başı işte çalışanlar için en uygun hareket hemen kaç litre su içtiğinizi gösteren bir şişe sipariş etmek olmalıdır. Günlük olarak su takibinizi yapıyor olmak ve günde minimum 1,5 litre su içtiğinizi görmek sizi de mutlu etmez miydi? Cevabınız eğer ise ikinci yapmanız gereken şeye geçiyorum. ‘’Sağlıklı beslenmek’’ çoğu zaman hayatın koşuşturmasında ya da işten geç çıkıldığında yapması zor olan bu madde aslında hayatımızı ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir.

Şöyle düşünün ki işten çıktınız eve geç gittiniz, giderken de yoldan herhangi bir hazır gıda aldınız, aldığınız bu yiyeceği hemen yediniz ve uyudunuz. Peki, bunu sindirmek için ne yaptınız? Sabah uyandığınızda kendinizi yorgun mu hissettiniz? Ağzınız kuru mu uyanmanıza sebep oldu? Hatta ve hatta rüyalarınızı mı etkiledi?

Sadece bir gün sağlıklı bir öğün tükettikten 2-3 saat sonra uyumayı deneyin ve aradaki farkı görün. Üstelik bunu yaparak hem bağışıklık sisteminizi güçlendireceksiniz hem de yaşam kalitenizi arttıracaksınız. Unutmayın sağlıklı beslenmek her zaman size fayda sağlayacaktır.