Ameliyat öncesi Psikolog görüşmesi neden yapılır?
Obezite, ciddi bir sağlık problemidir ve insanı hem fiziksel, hem psikolojik, hem de sosyal açıdan etkiler. Bu sebeple, siz değerli hastalarımızı bütüncül bir şekilde tedavi etmemiz ve her açıdan sağlıklı hissedebilmeniz bizim için önemlidir.
Görüşme öncesi sizlere bazı psikolojik testler uygulayarak, herhangi bir psikolojik bozukluğunuz olup olmadığını tespit eder ve ameliyata mental açıdan hazır olup olmadığınızı ölçeriz. Bu testler bize aynı zamanda sizin ne derece kaygılı olduğunuzu da gösterir. Bu sayede Psikoloğumuz sizin kaygı / endişe düzeyinizi tespit ederek, kaygı düzeyi yüksek hastalara bazı nefes egzersizi ve gevşeme tekniklerini uygulatır ve rahatlamalarını sağlar.
Görüşme sırasında ise, ameliyat kaygısını hafifletmenin yanı sıra “psikolojik farkındalık” kazandırmak da Psikolog görüşmesinin hedeflerinden biridir.
- Olumsuz yeme davranışının altında yatan psikolojik sebepleri saptamak,
- Obeziteye sebep olan herhangi bir psikolojik durumun varlığı (travma, yas, yeme bozuklukları),
- Obezitenin kişinin hayatında yarattığı psikolojik ve sosyal zorluklar
ortaya çıkarılarak psikolojik farkındalık kazandırılır ve sizlere kilonun-sağlıksız yemenin zararları fark ettirilerek, yemek yemeye karşı işlevsiz düşüncelerden kurtulmanıza ve “obez beyin” den uzaklaşmanıza yardımcı olunur. Psikolojik farkındalık sürecinde olumsuz (sağlıksız) yeme davranışınızın altında psikolojik bir sebep yattığı tespit edilirse, “yeme bozukluğu”nuz olabilir.
- Duygusal yeme
- Gece yeme sendromu
- Tıkınırcasına yeme bozukluğu
- Bulimia nervoza (yeme-çıkarma)
obezite problemi yaşayan hastalarda en çok görülen yeme bozukluklarındandır. Bu bozukluklar genetik ve çevresel etkenlerin yanı sıra daha çok psikolojik bir travma sonrası oluşabilmekle birlikte, depresyon ve anksiyete (kaygı) bozukluğu olan kişilerde de ortaya çıkabilmektedir. Psikoloğumuz görüşme sırasında bu tespiti yapıp sizlere bildirmekte ve ameliyat sonrası psikolojik desteğe ihtiyacınız olup olmadığını söylemektedir. Bunu göz ardı etmemek, ameliyat sonrası sıkı diyet sürecinizde psikolojik destek almak, ideal kilonuza ulaştıktan sonra tekrar kilo almanızı engelleyecek ve yemeklerle sağlıklı bir ilişki kurmanızı sağlayacaktır.
Ameliyat sonrası psikolojik destek almalı mıyım?
Ameliyat öncesi Psikoloğumuz yukarıda bahsedilen tespitleri yaparak ameliyat sonrası kimlerin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu söylemektedir. Eğer size de söylendiyse mutlaka randevu alın. Zayıflama sürecinde;
- Dürtü kontrolü eksikliği,
- Kendini düzenleme yetersizliği,
- Motivasyon eksikliği,
- Psikopatoloji öyküsü (travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozukluğu, depresyon, yeme bozuklukları) problemlerini yaşayan kişiler diyet sürdürmede zorlanabilir ve ideal kiloya ulaştıktan sonra tekrar eski yeme davranışına dönebilir. Bunları önlemek amacıyla Psikolog desteği almanız, yeni hayatınızda kendinize yaptığınız en önemli yatırımlardan biri olacaktır.