Dalak büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Karın bölgesinde, sol üst yanda yer alan dalağın vücudun savunma sisteminde son derece önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Süngerimsi bir yapıya sahip olan bu organ tam olarak mide ile diyafram arsında konumlanmıştır. Dalakta büyümeye neden olan unsurlara, ameliyata ve tedavi seçenekleri gibi son derece kritik olan tüm konulara değineceğiz. Ancak öncesinde bu organı daha yakından tanımak ve ne işe yaradığını anlamakta fayda olacaktır.
Yazı İçeriği
Dalak Nedir, Ne İşe Yarar?
Dalak vücudun işleyişinde gayet önemli görevleri üstlenmiş organlardan biridir. Örneğin bebekler anne karnındayken kırmızı kan hücrelerinin yapıldığı organ dalaktır ve gebeliğin belirli bir döneminden sonra bu görevi kemik iliği devralır. Kemik iliğinin çeşitli nedenlerle kırmızı kan hücresi üretemediği durumlarda dalak yeniden devreye girerek bu önemli ve yaşamsal görevi devralabiliyor.
Aynı zamanda dalak kanı temizler. Vücudun mikroplar ile olan savaşında önemli bir rol oynayan bu organ çeşitli mikroorganizmalara karşı vücudun antikor üretmesinde de rol alabiliyor. Bir akyuvar çeşidi olan lenfositleri yapan da yine dalaktır.
Anormal şekle sahip olan ya da yaşlanan alyuvarlar bu organ tarafından parçalanır. Üstlendiği görevler nedeniyle pek çok hastalık durumunda dalakta büyüme meydana gelebiliyor. Metabolik hastalıkları, kan hastalıklarını, sıtma gibi infeksiyon hastalıklarına buna örnek gösterebiliriz. Hatta sıtma tanısında dalağın büyüklüğü bir veri olarak bile kullanılabiliyor. İşte bu gibi durumlarda dalağın vücuttan tahliye edilmesi gerekiyor. Dalağın çıkarılması ise kişinin hayatını kaybedeceği anlamına gelmez. Dalak olmadan da kişinin yaşamını sürdürmesi mümkündür.
Dalak Ameliyatı Neden Yapılır?
Çeşitli hastalıklara bağlı olarak dalak büyümesi meydana geldiğinde ve bu durum hastada ciddi rahatsızlıklar yarattığında ameliyat gerekebiliyor. Ancak çoğunlukla ameliyatın son çare olarak düşünüldüğünü belirtmek gerekir. Doktorlar olabildiğinde dalağın en azından bir bölümünü korumaya yönelik bir ameliyat prosedürü uyguluyor. Splenektomi olarak adlandırılan bu ameliyatın yaralanmalar durumunda da yapılabildiğini belirtelim. Hangi durumlarda dalağın vücuttan tahliye edildiğini yani cerrahi operasyon yapıldığını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Travmalar
- TTP ya da ITP gibi bazı kan hastalıkları
- Lösemi
- Lenfoma
- Dalak kanseri
- Bazı kemik iliği hastalıkları
- Dalağın aşırı çalışması
- Bazı metabolik hastalıklar
- Nedeni bilinmeyen dalak büyümelerinin olması
Dalak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Elbette dalak büyümesi ya da dalak yaralanması gibi durumlarda ameliyat anestezi altında gerçekleştiriliyor. Haliyle hastanın herhangi bir acı, kramp ya da ağrı hissetmesi asla mümkün olmaz. Ameliyat açık ya da kapalı yöntemle yapılabiliyor. Hastanın durumunun uygun olması durumunda çoğu zaman laparoskopik yani kapalı yöntemle ameliyatın yapıldığını belirtebiliriz. Kapalı yöntemde hastanın iyileşme süreci hem daha konforlu hem de daha kısa süreli oluyor. Ameliyat ile dalağın tümü ya da bir bölümü çıkarılıyor.
İlginizi çekebilir –> https://www.alidurmusobezite.com/akalazya/
Dalak Ameliyatının Riskler Nelerdir?
Her cerrahi müdahale bazı riskler taşıdığı için dalak ameliyatlarında da risk mevcuttur. Öncelikle anesteziden kaynaklı risklerin geçerli olduğunu belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda kanama ve enfeksiyon riski de bulunuyor. Ancak deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarda bu riskler minimum seviyeye geriliyor. Enfeksiyon riskine karşı da operasyon sonrasında antibiyotik ilaç kullanımı gerekir. Doktorun önerilerinin hasta tarafından dikkate alınması durumunda sorunsuz bir iyileşme dönemi yaşanabilir.
Dalak Büyümesi Nedir?
Hastalarda dalak büyümesi kimi zaman rutin muayenelerde fark ediliyor, kimi zaman da hastanın şikayetlerinden sonra yapılan analizlerde anlaşılıyor. Büyüme ise bu organın işlevini kaybetmesinden kaynaklanıyor. Bu organın büyümesi sadece anormal değil normal olan kan hücrelerinin de filtrelenmesine yol açar. Dolaşım sisteminde trombositler de aşırı miktarda hapsedilir. Sonuç olarak kan akışı da bu organın büyümesinden olumsuz yönde etkilenir. Müdahale edilmemesi durumunda ise çok sayıda farklı hastalık ortaya çıkabilir ve hastanın şikayetlerinde de artış meydana gelir.
Dalak Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Hastalarda dalak büyümesi çeşitli semptomlar ile kendini belli eder. Bu belirtiler arasında en yaygın görülenleri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
- Kansızlık
- Sürekli yorgun hissetme
- Kanamanın kolaylıkla meydana gelebilmesi
- Enfeksiyonların sıklıkla meydana gelmesi
- Sol üst karın bölgesinden sol omuza doğru yayılım gösteren ağrı
- Az miktarda yemekle hemen doymak ve yemek sonrasında şişkinlik hissinin olması
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı ortaya çıktığında zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Dalak Büyümesi Neden Olur?
Pek çok farklı unsur dalak büyümesi tablosunu ortaya koyabiliyor. Bu nedenleri hemen aktaralım:
- Bazı viral enfeksiyonlar
- Frengi
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Sıtma gibi parazit enfeksiyonları
- Siroz ve karaciğeri etkileyen hastalıklar
- Bazı hemolitik kansızlık tipleri
- Kan kanseri
- Lenfoma
- Bazı metabolik bozukluklar (Gaucher hastalığı, Niemann-Pick hastalığı vb.)
- Damarlara kan pıhtısı gitmesi
Elbette bu rahatsızlıklar yaygın bir şekilde söz konusu soruna neden olabiliyor. Ancak bazı spesifik durumlardan kaynaklı olarak da bu sorunun yaşanabildiğini belirtmeliyiz.
Dalak Büyümesi Risk Faktörleri Nelerdir?
Halk arasında bu sorunun ilerleyen yaşlarda ortaya çıktığı düşünülüyor. Oysa her yaşta bu problem yaşanabilir. Ancak bu noktada bazı risk faktörlerinden de söz etmek gerekiyor. Kimlerin risk altında olduğuna dair birkaç örnek verebiliriz:
- Mononükleoz enfeksiyonu rahatsızlığı olan kişiler (Çocuklar ve ergenler dahil)
- Gaucher hastalığı olan kişiler
- Niemann-Pick hastalığı olan kişiler
- Karaciğer ya da dalağı etkileyen bazı kalıtsal metabolik hastalıkları olan kişiler
- Sıtmanın yaygın olduğu yerlere seyahat edenler ya da bu bölgelerde yaşayanlar
Dalak Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle dalak büyümesi durumuna bu soruna neden olan unsura odaklanmak gerekiyor. Şayet bakteriyel bir enfeksiyon bu soruna neden oluyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Büyümeye neden olan bir semptom bulunamadıysa doktorunuz bir süre beklemenizi önerebilir. Son çözüm olarak da devreye cerrahi operasyon girer.
Bu durumda dalağın bir bölümünün ya da tamamının çıkarılması gerekecektir. Ameliyat kronik ya da kritik durumlarda da tercih edilen bir tedavi yöntemi olabiliyor. Dalağın çıkarılması durumunda yaşama devam edilebiliyor olsa da çok daha dikkatli olunması gerekir. Çünkü vücut enfeksiyonlara daha açık hale gelecektir.
Önerdiğimiz makalemiz –> https://www.alidurmusobezite.com/anal-fissur/
Dalak Büyümesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Özellikle ameliyat olmak istemeyenlerin sıklıkla dile getirdiği soru, tedavi edilmezse ne olacağıdır. Öncelikle enfeksiyon riskinin çok ciddi boyutta ortaya çıkabildiğini belirtelim. Çünkü dalağın büyümesinden kaynaklı olarak kan dolaşımı olumsuz yönde etkilenir. Dolaşımdaki alyuvar, akyuvar ve trombosit sayısı azalır. Bu da sıklıkla enfeksiyon gelişmesine yol açar.
Buna bağlı olarak anemi ve kanama da olabilir. Dalak yırtılması bir diğer komplikasyon riskidir. Dalağın yırtılması ise karın boşluğunda yaşamı riske atabilecek kanamaya yol açabilir. Bu nedenle tedavinin mutlaka yapılması ve eğer gerekiyorsa cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekir.
Dalak Büyümesi Nelere Yol Açar?
Mutlaka müdahale edilmesi gereken bir durum olan dalak büyümesi özellikle vücudun kan dolaşımı sistemi üzerinde olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Bu da onlarca farklı rahatsızlığın gelişme riskini çok ciddi düzeyde yükseltiyor. Her dalak büyümesinin mutlaka hastalıkla ya da ameliyatla sonuçlanacağından söz etmiyoruz. Ancak büyümeye neden olan unsur belirlenmelidir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz
Okumanı öneririz –> https://www.alidurmusobezite.com/bobrek-ustu-bezi/
Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Sabit Tel: 0212 230 20 08
Cep Tel: 0505 120 82 62