Bariatrik cerrahi ameliyatlarından sonra oldukça önemli olan protein takviyelerini tüketmekte zaman zaman zorlanıyoruz. Ameliyattan sonra kadınlarda günlük ortalama 60-80 gr; erkeklerde 100-120 gr olarak değişen günlük protein ihtiyacını protein takviyesini kullanamadığımız ya da tadını beğenmediğimiz zamanlarda tozu içine katabileceğimiz tarifler kurtarıcımız oluyor. Sıcak olarak tüketildiğinde protein tozu denatüre olacağından (bozulacağından) dolayı genellikle soğuk tariflerde kullanılması daha uygundur. Protein tozlu fit chesecake de hem tatlı ihtiyacınızı giderecek hem de protein tozu açığını kapatmaya yardımcı olacak. Şimdi gelelim tarife.

Malzemeler

Al taban için gerekli malzemeler

  • 15 adet iri hurma (geceden sıcak suda bekletilmiş)
  • 1 limon suyu
  • 2 su bardağı ceviz
  • 2 adet muz
  • 2 yemek kaşığı yulaf (6.ayını doldurmuş olanlar için)

Orta kat kreması için malzemeler

  • 1 kase Süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı bal veya pekmez
  • 3 yemek kaşığı labne peyniri
  • 1 paket sevdiğiniz aromalı bir protein tozu

Yapılışı

Alt taban için

Önvelikle cevizleri ve yulafı robotta çekin ve içine yavaş yavaş, geceden sıcak suda bekletilmiş ve çekirdekleri ayıklanmış hurmaları koyun. Daha sonra muz ve limon suyunu ekleyin. Kelepçeli kek kalıbına bu karışımı ince bir şekilde koyun ve 1 saat boyunca dondurucuda bekletin.

Orta kat için

Yoğurt, labne peyniri, bal ve protein tozunu karıştırın ve buzluktan çıkardığınız tabanın üzerine güzelce yayın. Dilerseniz krema karışımına muz da ekleyebilirsiniz. Son olarak üzerini dilediğiniz gibi süsleyin ve tatlınızın tadını çıkarın 🙂 Afiyet olsun…

Fit Cheesecake’in Besin Değerleri Nedir ?

Besin Değeri100 gramda
Kalori160 kkal
Karbonhidrat16 g
Lif2,4 g
Protein5.1 g
Yağ1.7 g
Kolesterol3,8 g
A vitamini43 IU
C vitamini11 mg
Kalsiyum65 mg
Potasyum184 mg
Demir1,4 mg

1 dilim pastanın 100 gr olduğunu varsayarak hazırladığımız bu değerler ara öğünde yediğiniz bir meyve ve yanında yediğiniz süt grubu ile yakın kalori ve besin değerine sahip olduğu için tatlı isteğiniz arttığında rahatlıkla tüketebileceğiniz bir alternatif.

İçindekileri İnceleyelim

Hurma: Hurma, folik asit, potasyum, demir, kalsiyum ve lif açısından zengin meyve grubunda değerlendirilen bir besindir.1 adet hurma 1 adet meyve yerine tüketilebilir.

Limon: Limon hepimizin bildiği gibi C vitaminibakımından en zengin ve en güçlü doğal antibiyotik olan gıdalardan biridir. Sağlık açısından pek çok faydası bulunan limon, aynı zamanda Demir içeriği yüksek gıdalarla beraber tüketildiğinde, demir emilimini artırmaktadır. Aynı zamanda ödem attrıcı etkisi sebebiyle suların içinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Ceviz: %65 oranında yağ ile yaklaşık %15 oranında protein içeren ceviz, yağ grubunda değerlendirilen bir besindir. 2 adet ceviz ortalama 45 kaloridir. Özellikle omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, birçok yararlı vitamin ve mineral de içermektedir  Bakır, fosfor, manganez gibi mineraller ile ‌folik asit, ‌B6  ve E vitamini gibi vitaminler bunlardan bazılarıdır. Aynı zamanda antioksidan bileşenler açısından da zengin bir besin olan cevizde bulunan flavonoidler de vücut için önemli görevler üstleniyor.

Muz: İçerdiği yüksek besin öğeleri ile dikkat çeken muz yumuşak, posalı ve tatlı olması sebebiyle en çok sevilen meyveler arasında. 1 porsiyonu yaklaşık 130 gram olan muz, 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor. Yüksek oranda içerdiği liften dolayı uzun süre tok tutmaktadır. Sindirimi kolay olduğundan özellikle mide problemi olanlara öneriliyor. Yüksek oranda potasyum içeren muz, yüksek tansiyonun ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu temel vitamin ve mineralleri sağlayan muz, vücut enerjisinin yükselmesine yardımcı oluyor. Özellikle sporcuların en çok tercih ettiği meyveler arasında yer alan muz içeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve potasyum sayesinde kas ağrılarının ve kas kramplarının azalmasını sağlıyor.

Yulaf: İçerdiği yüksek lif sebebiyle uzun süre tok tutan ve kabızlık problemine karşı yardımcı olan yulafın 1 porsiyonu 2 silme yemek kaşığı kadardır. Ortalama 70 kalori olan bu besin diyetlerde ekmek yerine tüketilebilir. İçerdiği tam tahıllar sebebiyle bağırsak sağlığını düzenlemede hatta kolon kanserini önlemede yardımcıdır.

Süzme yoğurt: Normal yoğurda göre daha yoğun olan süzme yoğurt, protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit açısından zengin bir besindir.

Bal: Yüksek antioksidan içeriği sebebiyle hastalıkloara neden olan bakteri ve virüslere karşı dayanıklılığı sağlar ve bağışıklığı güçlendirir. Ancak yine de karbonhidrat oranı yüksek olan bu besinin kalori bakımında  kontrollü tüketilmesinde fayda var. 1 tatlı kaşığı bal yaklaşık 30 kaloridir. Nadiren de olsa tatlılarda rafine şeker yerine kullanılabilir. Ancak ısıtıldığında Hydroxymethylfurfural (HMF) adında kanserojen madde açığa çıktığından dolayı ve besin değeri düştüğünden ısıtılmadan tüketilmelidir.

Labne: Labne peyniri, protein, A vitamini, folik asit, kalsiyum, fosfor açısından iyi bir kaynaktır. Ancak yağ içerikleri genelde yüksek olduğundan dolayı light olanlarını tercih etmekte fayda vardır.

Protein tozu: Bariatrik cerrahi ameliyatlarından sonra azalan mide hacmi sebebiyle özellikle ilk haftalarda yeterli protein, vitamin, mineral alınmaması sebebiyle kilo verirken kas kaybına bağlı sarkmalar, saç dökülmesi, tırnak kırılması, deride kuruma, halsizlik, yorgunluk gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle protein tozunun ortalama 3-6 ay boyunca tüketilmesi önerilmektedir.