Fıtık, doku ya da kasların doğal boşluğunda dışa doğru kayması ve bir anlamda protrüze olması şeklinde açıklanabilir. Herni  yani toplumda bilinen adıyla fıtık, vücudun pek çok bölgesinde meydana gelebiliyor. Aynı zamanda halk arasında oldukça yaygın görülen sağlık sorunlarından biri olduğunu da söyleyebiliriz. Elbette kişinin günlük hayatını ciddi düzeyde olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Hem ağrıya sebebiyet vermesi ve hareket kabiliyetini kısıtlaması, çok sayıda kişinin iş yaşamının da fıtık nedeniyle olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Fıtık probleminin nasıl tedavi edildiği, tedavi edilmezse ne olduğu gibi merak edilen tüm konulara açıklık getireceğiz. Öncesinde ise fıtık neden olur sorusunun yanıtına değinelim.

Fıtık Neden Olur?

Fıtık sadece tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz. Çok sayıda farklı unsurun fıtık oluşumuna sebebiyet verebildiğini söyleyebiliriz. Nedenler arasında en yaygın görülenler ise şu şekildedir:

  • Uzun süre ayakta kalmak
  • Ağır yük kaldırmak
  • Fiziksel güç gerektiren ve vücudu çok zorlayan ağır işlet yapmak
  • Cerrahi kesiler
  • Kronikleşmiş olan öksürük sorunu
  • Hamilelik
  • Kronik kabızlık nedeniyle sürekli olarak ıkınmak
  • Karın içerisinde sıvı birikmesi
  • Hızlı bir şekilde kilo almak

Elbette bu nedenlere yenileri de eklenebilir. Kimi zaman bazı spesifik nedenlere bağlı olarak da fıtık probleminin ortaya çıkabildiğini söyleyebiliriz. Ancak dünya genelinde en yaygın nedenler yukarıda sıraladığımız gibidir.

Fıtık Çeşitleri Nelerdir?

Fıtık çeşitleri

En yaygın görülen fıtık çeşitleri şu şekildedir:

  • Kasık fıtığı
  • Femoral fıtık
  • Göbek fıtığı
  • Kesi yeri fıtığı
  • Epigastrik fıtık
  • Hiatal herni (Midenin bir bölümünün yemek borusunun içine kaçması)
  • Bel ya da boyun gibi omurga fıtıkları

Fıtık Nasıl Tedavi Edilir?

Fıtık tedavisinin nasıl yapıldığı, vücudun hangi bölgesinde meydana geldiğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle tedavinin sadece cerrahi müdahale ile yapılabildiği düşünülüyor. Oysa egzersiz ve fizik tedavi gibi yöntemler ve ilave olarak ilaç tedavisiyle de başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Şayet bu tedavi seçenekleri denendiği halde başarılı bir sonuç alınamazsa bu durumda cerrahi müdahale yani ameliyat kararı alınabilir. Ancak kimi zaman fıtığın durumu, etkilediği vücut bölgesi gibi durumlar dikkate alınarak hemen cerrahi müdahale kararı da alınabilir. Bazı vücut bölgelerinde meydana gelen fıtıkların fizik tedavi gibi yöntemlerle iyileşmesi pek mümkün olmuyor. Hastanın bir an önce sıkıntılarından kurtulmasını sağlamak amacıyla da ameliyat gerçekleştiriliyor.

Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Genel olarak fıtık ameliyatının iki farklı teknikle yapılabildiğini söyleyebiliriz. Bunlar açık yöntem ve kapalı yöntemdir. Çoğunlukla hastanın durumunun da uygun olması halinde laparoskopik yöntem yani kapalı yöntem tercih ediliyor. Bu sayede ameliyat daha kısa sürede tamamlanıyor ve hastanın iyileşme süreci de çok daha kısa oluyor. Şayet açık yöntem tercih edilirse fıtığın mevcut olduğu bölgeye 4 cm ile 7 cm arasında bir kesi uygulanıyor. Bu kesi yoluyla fıtığın mevcut olduğu bölgeye ulaşılıyor. Fıtığın giderilmesinin ardından kimi zaman yama uygulamasının yapılması da gerekebiliyor. Günümüzde artık kendiliğinden yapışan yamalar tercih edildiğinden yama için ekstra bir dikiş uygulamasına gerek olmayabiliyor.

Kapalı yöntemde ise açık teknikte olduğu gibi cilde uzun bir kesi uygulanmasına gerek olmuyor. Sadece cilde 3 küçük delik açılıyor. Bu delikler yardımı ile fıtığın olduğu bölgeye ulaşılıyor. Ameliyat sırasında mikro kameradan da yardım alındığını söyleyebiliriz.  Böylelikle ameliyat kısa zamanda problemsiz bir şekilde tamamlanıyor. Cilde uzun bir kesi uygulanmadığından hastanın iyileşme dönemi de daha kısa oluyor. Aynı zamanda çok daha az ağrı ile iyileşme döneminin tamamlandığını da söyleyebiliriz.

Elbette ameliyat genel anestezi altında uygulanıyor. Hangi yöntem tercih edilmiş olursa olsun genel anestezi uygulandığından hastanın fıtık ameliyatı sırasında acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz. Ameliyat süresi ise hangi yöntemin tercih edildiğine, fıtığın vücudun hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle ameliyat süresine dair net bir zamandan söz edemeyiz. Çoğunlukla hastalar 1 günlük klinik istirahatten sonra taburcu olarak evlerine gidebiliyor. Ancak evde birkaç gün dinlenmeleri ve bu süreçte vücutlarını zorlayan hareketlerden kaçınmaları da gerekiyor.

Göz atın –> Kolon Kanseri

Kasık Fıtığı Nasıl Geçer?

kasık fıtığı nasıl geçer

Kasık fıtığı, toplumda yaygın görülen fıtık çeşitlerinden biridir. Kasığın sadece sağ ya da solunda görülebildiği gibi her iki bölgesinde de görülebilir. Çoğunlukla karın iç basıncının artması ile ortaya çıkan bir fıtık türü olduğunu söyleyebiliriz. Internal ring olarak adlandırılan ve karnın ön duvarında bulunan erkeklerde spermatik kordun, kadınlarda ise uterusu yerinde tutan bağlardan biri olan ligamentum rotundumun olduğu bölge, fıtığın oluştuğu yerdir. Çünkü bu bölgedeki açıklık, karın duvarına nazaran daha zayıf yapıdadır. Dolayısıyla fıtık oluşumu da kolaylıkla gerçekleşebilir. Kasık fıtığının oluşum nedenlerine ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Kronik kabızlık
  • Ağır kaldırmak
  • Sürekli ıkınmak
  • Erkeklerde prostat büyümesi
  • Astım
  • Kronik öksürük
  • Herhangi bir nedenle karın içi basıncın artması
  • Aşırı kilolu olmak

Kasık fıtığının geçmesi için genellikler cerrahi müdahale yapılması gerekiyor. Özellikle ilerlemiş fıtık vakalarında tek çözümün ameliyat olduğunu da söyleyebiliriz. Çok ender durumlarda daha farklı tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Ancak başarılı olunamaması durumunda çözüm yine ameliyat olacaktır.

Dikkatinizi çekebilir –>  Guatr Nedir

Tekrarlar mı?

Fıtık tekrarlar mı

Daha önce fıtık problemi yaşayanların en çok merak ettiği hususlardan biri de fıtığın tekrarlama durumudur. Maalesef fıtık tekrarlamaz diyemeyiz. Daha önce fizik tedavi ya da ameliyat ile tedavi yapılmış olsa bile fıtığın tekrarlama olasılığı bulunuyor. Çoğunlukla ameliyat ile yapılan tedaviden sonra aynı yerde yeniden fıtık oluşma riski düşüktür. Ancak daha farklı bir bölgede yeniden fıtık oluşması da mümkündür. Bu nedenle fıtığın tekrarlama olasılığı mevcut olan sağlık sorunları arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Fıtık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Özellikle kasık fıtığı problemi yaşayanlar sıklıkla ‘tedavi edilmezse ne olur’ sorusunun yanıtını merak ediyor. Fıtık ilerleyebilen bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmemesi durumunda ebatları da genişler. Buna bağlı olarak hastaların neredeyse tamamında ağrı şikayeti de ortaya çıkar. Vücudun dış görünüşünü bozabilir ve bundan daha da önemlisi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle kasık fıtıklarında zaman içerisinde büyümenin sık rastlanan bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Fıtık boğulması ve bağırsak düğümlenmesi gibi risklerin söz konusu olabileceğini de unutmayın.

Hastalar genellikle sadece bazı hareketler sırasında ağrı hissettiklerinde hareket sınırlaması ile yaşamaya çalışıyor. Oysa tedavi edilmeyen fıtıkların çok daha ciddi sorunlara neden olabileceği göz ardı ediliyor. Çok ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için hastaların mutlaka tedavi olması gerekiyor. Bu riskleri göze almak yerine basit bir tedavi süreci ile fıtıktan kurtulmak çok daha doğru bir tercih olacaktır.

Bilgi sahibi olun –> Mide Ülseri Nedir