Şekersiz, unsuz, yağsız 2 malzemeli tatlı isteğinizi bastıracak bir tarif. Sadece iki malzemeli; kuru incir ve süt

Malzemeler nelerdir?

  • -16 adet kuru incir
  • -600 ml ılık süt (yaklaşık 40°C)

İncir uyutması hazırlanışı nasıldır?

  • -12 adet inciri ılık suda bekletin ve 1 saat kadar yumuşamasını bekleyin.
  • -Yumuşayan incirleri küçük küpler şeklinde parçalara ayırın.
  • -Parçalara ayırdığınız incirlerinizin üzerine yavaş yavaş ılık sütünüzü ekleyerek robottan çekin.
  • -Kaşıkla süt ve incirin iyice karışmasını sağlayın.
  • -Karışımınızı sunum kaplarınıza alın, üzerlerini sıkıca kapatarak ve yoğurt mayalar gibi sararak uyumaya bırakın.
  • -Sonrasında buzdolabına koyarak biraz soğumasını ve katılaşmasını bekleyin.
  • Öneri: Tarif, meyvenin kendi şekerinden dolayı tatlı bir tada sahip olduğundan ekstra şeker katmamanızı tavsiye ederim.

İncir uyutmasının kalori değeri nedir?

-Tarif toplamda 1460 kkal enerji içeriyor 8 kaseye eşit olarak paylaştırırsak gün içindeki 2 porsiyon meyve hakkınız yerine 1 kase incir uyutması tercih edebilirsiniz.

İncir hangi vitamin ve mineralleri içerir?

-100 gram kuru incir yenildiğinde vücudun günlük gereksinimi olan kalsiyumun %17’si, demir ile magnezyumun %30’u, fosforun %20’si, B1 vitamininin %5’i, B2 vitaminin ise %4’ü karşılanır.

-İncir, Sodyum, Potasyum ve Magnezyum açısından çok zengindir. Zengin bir C vitamini kaynağı olan incir, yüksek oranlarda B3, B6 ve K vitamini içermektedir. Kalp ve mide için çok önemli özelliği olan lif açısından da çok zengindir.

-İncir uyutması için kullandığımız malzemelerin faydalarına bakacak olursak
İncir yüksek miktarlarda lif, fitosterol (433 mg/100 g kuru incir), (ağırlıkça %5.5), polifenol ve antioksidan içerir.

-Hem çözünebilen hem de çözünemeyen posayı bir arada bulundurur. Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler.

İncirin bağışıklık sistemi üzerine etkileri nelerdir?

-İncir, özellikle koyu renkli olanları karoten, lutein gibi bir çok antioksidan bileşen ve A, E, K gibi bir çok vitamin içerir. Zengin antioksidan, vitamin, mineral içeriği sayesinde vücudu zararlı bileşenlerden korur ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı sağlar.

-İncir, B1, B2 vitaminleri ile folik asit kaynağı olarak da zengin bir kaynaktır. B vitaminleri karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarında yardımcı etken olarak görev alırlar. Bu nedenle metabolizmanın sağlıklı işleyebilmesi için B vitamini çeşitlerinden yeterli oranda alınmalıdır.

İncirin kilo yönetimi üzerine etkisi nedir?

Aynı zamanda incir sayesinde tatlı ihtiyacınız giderilir böylece sakıncalı besinlerden tüketmemiş veya daha az porsiyonlarda tüketmiş olursunuz. Bu özellikleri ile incir porsiyon kontrolü yapıldığı takdirde kilo yönetiminde kilo verme ve koruma programlarında kullanılabilir.

İncir tüketiminin sağlıklı alternatifleri nelerdir?

İncirleri tüketeceğiniz zaman iyice yıkayıp, yoğurt ile ya da yulaf lapanıza karıştırabilir salatanıza da ekleyebilirsiniz. Taze incir, keçi peyniri ve kuruyemiş ile de oldukça lezzetli bir uyum oluşturur.

Sütün sağlığa yararları nelerdir?

-Süt ve süt ürünleri diyette çeşitlilik sağlar ve yüksek kalitede ihtiyaçların karşılanmasına katkıda bulunur. Protein ve kalsiyum açısından zengindir. Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar olmak üzere risk altındaki bireylerin magnezyum, selenyum, riboflavin, B12 vitamini, pantotenik asit (B5 vitamini) gibi mineral ve vitaminlerini karşılaması açısından iyi bir kaynaktır. Süt, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak en iyi kaynaktır. Saç ve cilt sağlığımızda görevli olan biotin için süt önemli bir kaynaktır.

-Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besin olan süt, büyüme ve gelişmeyi destekler, kemik erimesini önler, çocuk beyninin gelişiminde yapısında bulunan yağ asitleri ile görev almaktadır. ileri yaşlarda osteoporozdan korur, mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. mide rahatsızlıklarını giderir, vücut ağırlığının korunmasında etkilidir, sindirim sistemini düzene sokar, diş çürüklerini önler. tansiyon kontrolünü sağlar, yağsız süt, kolesterolü düşürücü etki gösterebilir.

Sütteki protein miktarı ve dağılımı nasıldır?

Bir su bardağı (200cc) süt yaklaşık 6g protein içerir. Süt proteini yaklaşık yüzde 20 peynir altı suyu ve yüzde 80 kazeinden oluşmaktadır. Her ikisi de yüksek kaliteli proteinler olmakla birlikte peynir altı suyu “hızlı protein” olarak bilinir çünkü amino asitlere hızla parçalanır ve kan dolaşımına emilir.Kazein ise daha yavaş sindirilir. Bu yüzden daha uzun süre tok kalınması ve metabolizmayı uyarıcı etki yapması açısından idealdir. Hem yemekler arasında hem de uyku öncesi rahatlıkla tüketilebilir. Süt her ikisini de sağladığı için, kas geliştirme proteinlerinin ideal bir kombinasyonunu sağlar.

Süt ve D vitamini

Süt, doğal olarak D vitamini içermez. D vitamininin temel kaynağı güneştir ancak günümüzde piyasada bulunan çoğu süte D vitamini eklenmektedir. D vit vücutta kalsiyum ve fosfor dengesi için gereklidir. Daha sağlıklı kemik ve dişler için günlük süt tüketimini ihmal etmeyin.

Sütteki kalsiyum miktarı ne kadar?

Süt kalsiyumun birincil kaynağıdır. Vücudumuzun kalsiyum gereksinmesi yaşa göre değişir. Yetişkin bireylerin günlük 1000 mg kalsiyum alması gerekir. 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketerek günlük kalsiyum gereksinmesinin yarısını karşılarız. Bunun dışında gün içinde tükettiğimiz diğer besinler de kalsiyum ihtiyacımızın tamamlanmasına yardımcı olur.

Sağlıklı beslenmek için et grubu, sebze-meyve grubu, tahıl grubu ve tabi ki süt grubunu dengeli bir şekilde öğünlerimizde bulundurmalıyız.