Su Tüketimi ve Kilo Üzerine Etkisi

Su tüketimininne kadar önemli olduğu artık herkesçe biliniyor ama gelin yine de birlikte inceleyelim.

Vücudumuzun çok büyük bir kısmı (ortalama %70’i) sudan oluşmaktadır. Cinsiyet, yaş gibi faktörlere bağlı olarak değişse de ortalama %70 diyebiliriz. Vücudumuzda besinleri ve atıkları taşıma, vücut ısımızı ayarlama ve toksinleri atma gibi bir çok görevi bulunmaktadır.

Günlük içilmesi gereken miktar

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (EFSA) göre kadınların günlük 2 litre, erkeklerinse günlük 2,5 litre kadar su tüketmeleri gerekiyor. Tabi ki bu öneriler sıcaklık ve fiziksel egzersiz koşullarında meydana gelen su kayıplarına uygun miktarlarla değiştirilmelidir. Mesela hamile kadınlar için günlük 300 ml kadar su alımını arttırmaları, emziren annelerin ise 700 ml kadar su alımını arttırmaları gerekmektedir. Bir mide ameliyatı geçirmiş birey ise en az 1,5 litre su içmelidir. Ameliyatın ilk günleri saat başı 30 ml şeklinde olup, bunu gün gün arttırmalıdırlar.

Peki yeterince su tüketiyor musunuz?

Bunu anlayabilmemizin en kolay yolu idrar rengidir. İdrar rengimiz koyuysa bu yetersiz su tüketimi olduğunu gösterir. Hedefimiz idrar rengimizin çok açık bir sarı olmasıdır. Bunun dışında tabi ki susama hissi olmasıdır. Diğer maddelerse baş ağrısı, halsizlik ve kabızlıktır.

Kilo üzerine etkisi

Su tüketimi ve obezite ilişkisine bakacak olursak; artan obezite prevelansının, su tüketiminden alkolsüz içecekler ve meyve suları gibi şekerli içeceklere geçişle bağlantılı olabileceği öne sürülmektedir. Nedensel ilişki hala tartışılabilir olsa da, özellikle çocuklarda en tutarlı kanıtlarla şeker içeren içeceklerin obezite için diyet risk faktörü olduğu öne sürülmüştür. Şekerli içeceklerin yerine su tüketiminin arttırılması obeziteyi önleyebilir. Yapılan bazı çalışmalarda; yetişkinlerde şeker içeren içecekler içmek yerine su içmenin sonraki öğünle birlikte toplam enerji alımını azalttığı gösterilmiştir. Su tüketiminin diğer kısa vadeli etkileri arasında artan tokluk, azalan açlık hissi ve önerilen su kaynaklı termojenik etkinin sonucu olarak hafif artan enerji harcaması yer alır. Çocuklarda yapılan bir çalışmada, okullarda su içmenin teşvik edilmesinin aşırı kilo riskini azalttığını göstermiştir.

Yapılan bir başka çalışmada ise kilo vermek veya korumak için diyet yapan bireylerde, artan su tüketiminin vücut ağırlığını azaltıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Epidemiyolojik veriler, su içenler arasında enerji alımının su içmeyenlere göre ortalama %9 daha düşük olduğunu göstermektedir. Yemekten önce veya yemekle birlikte tüketilen su, obez olmayan yetişkinlerde açlık hissini azaltır ve tokluğu artırır. Ama tabiki mide ameliyatı geçiren bir bireysek yemekle sıvı almamamız gerekir. Yemek öncesi su tüketimi, orta yaşlı ve yaşlı aşırı kilolu/obez yetişkinlerde alınan kalori (ortalama 75-90 kcal) azalır. Daha uzun süreli yapılan bir çalışmada ise, 12 ay boyunca günde 1 L veya daha fazla su içmenin, daha az su içmeye kıyasla kilo kaybını ortalama olarak 2 kg arttırmıştır.

Biliyorsunuz ki kabızlıkta kilo verimine engel bir durumdur. Yeterli su tüketiminiz olmadığı için kabız oluyor olabilir misiniz? Kesinlikle! Sağlıklı bir vücut ve hızlı bir metabolizma  için su içmek şart. Su içemiyorsanız veya içmeyi unutuyorsanız

suyunuza nane, taze zencefil, tarçın kabuğu, limon, salatalık veya meyveler gibi besinler ekleyebilirsiniz. Telefonunuza alarm ekleyebilirsiniz veya yanınızda hep bir şişe bulundurabilirsiniz.