Meme, süt bezleri ve buradan üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Meme kanseri en genel şekli ile meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin ya da bazılarının değişime uğraması ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu hücre grubunun kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümöre bağlı olarak kanserleşme görülür. Kanserli olan doku öncelikle yakın çevresini etkisi altına alır. Sonrasında koltuk altındaki lenf bezlerine sonrasında kan yoluyla diğer organlara ilerler. Şayet vaktinde tanı konmazsa ve tedaviye geçilmezse diğer organlara yayılması da söz konusu olacaktır. Bu nedenle erken tanının en önemli olduğu kanser türlerinden biri de meme kanseridir.

Maalesef meme kanseri son yıllarda çok daha yaygın bir şekilde görülmeye başlandı. Yapılan son araştırmalara göre her kadının hayatı boyunca bir defa meme kanserine yakalanma riski de 8’de 1’e kadar düştü. Özellikle ilerleyen yaşlarda bu kanserin görülme oranı daha yüksek rakamlara tekabül ediyor. Meme kanserinde nasıl tanı konduğuna, risk faktörlerine ya da ameliyat sürecine de değineceğiz. Ancak öncesinde meme tümörünün nasıl anlaşıldığı konusunu ele alalım.

Meme kanserinin görülme sıklığı nedir?

Dünyada her 10 dakikada 1 kadın meme kanserinden ölmektedir. Türkiye verileri olmamakla birlikte Amerika da her yıl 200 bin kişi meme kanseri olmakta yine her yıl 50 bin kadın meme kanserinden ölmektedir.

Ülkemizde erken tanı oranımız yaklaşık % 30 civarındadır. Dünyada her sekiz kadından biri meme kanseri olduğunu biliyoruz.

Meme Tümörü Nasıl Anlaşılır?

Memede tümör olması durumunda elle yapılan muayenede çoğu zaman bu kitle anlaşılabiliyor. Aynı zamanda ultrason görüntülemesi gibi görüntüleme tetkiklerinden de faydalanılabildiğini söyleyebiliriz. Meme kanserin tümör mutlaka meme dokusunda olmak durumunda değildir. Koltuk altında da tümör meydana gelebilir. Çoğu zaman bu kitlenin büyümesi ile birlikte meme başında içe doğru bir çekilme ya da bir başka deyişle çöküntü olur.

Ender durumlarda da meme ucunda akıntı meydana gelir. Bu akıntı kanlı olabileceği gibi kansız da olabilir. Bu gibi durumlarda geç kalmadan doktora başvurulması hayati önem taşır. Kadınlardan istenen özellikle 40 yaşından sonra ayda bir banyo yaptıktan sonra aynada memelerine bakmaları ve memelerini kontrol etmeleridir. Pirinç tanesi kadar olsa dahi elle yapılan kontrollerde meme dokusunda ya da koltuk altında sert bir kitlenin hissedilmesi durumunda hemen doktor randevunuzu almalısınız.

Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

meme kanseri risk faktörleri

Genel olarak meme kanseri risk faktörlerini kısa bir liste halinde iletebiliriz:

  • 30 yaş sonrasında ilk kez doğum yapmak
  • Hiç doğum yapmamış olmak
  • Bebeği emzirmemiş olmak
  • Uzun süre boyunca hormon içerikli ilaç tedavisi görmek
  • Kadın olmak
  • Daha önce meme kanseri yaşamış olmak
  • 50 ile 70 yaş arasında olmak
  • Menopoz dönemine girmiş olmak
  • Aile öyküsünde meme kanserinin mevcut olması
  • Tütün ürünleri ve alkol kullanmak
  • Adet dönemine erken yaşlarda girmek
  • Menopoz yaşının geç olması
  • Hareketsiz bir yaşam sürmek
  • Aşırı şişman olmak
  • Modern şehir yaşantısı sürmek

Görüldüğü gibi risk faktörleri oldukça fazladır ve bu nedenle kadınlarda bu kanserin görülme olasılığı da yüksektir. Özellikle aile öyküsünde meme kanseri olanların mutlaka düzenli olarak taramalarını yaptırması gerekiyor. Bu sayede erken dönemde tanı konması mümkün olabilir. Dolayısıyla tedavi aşamasına da bir an önce başlanabilir.

Meme Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir?

meme kanseri tanı yöntemleri

Hastalara meme kanseri tanısı konabilmesi için mutlaka muayene yapılması gerekiyor. Aynı zamanda ultrason görüntülemesi ve mamografi gibi görüntüleme tetkiklerinden de yardım alınması gerekecektir. Doktorunuz sağlıklı bir tanı koyabilmek adına MR gibi tetkikler yaptırmanızı da isteyebilir. Meme ucundaki kanalın ağzından çok ince yapıda fiberoptik sistemlerle girilmesi ve süt kanallarının incelenmesi işlemi yani duktoskopi işleminin yapılması da gerekebilir. Meme ucundan kontrast madde verilerek yapılan bu inceleme ile tanı konması çok daha kolay olur. Bu sayede kanserin kaçıncı evrede olduğunun anlaşılması da mümkün olacaktır. Yapılan bu tetkikler kısa sürede sonuçlanır. Dolayısıyla şayet meme kanseri tanısı konarsa en erken dönemde tedaviye de başlanır.

Meme kanseri taraması nasıl yapılır?

Bu nedenle ülkemiz dahil bir çok ülkede 40 yaş üzeri mamografi şarttır. Çünkü meme kanserlerinde erken tanı hayat kurtarmaktadır.

Memedeki Kitlenin İyi Huylu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kadınların en çok merak ettiği hususlardan biri de memedeki kitlenin iyi huylu olup olmadığının nasıl belirlendiğidir. Memede oluşan iyi huylu tümörler fibroadenom adını taşıyor. Özellikle 15 – 30 yaş arası kadınların % 10’unda bu kitle mevcuttur. Çoğunlukla gebelik dönemlerinde bu kitleler belirginleşir ve menopoz dönemiyle birlikte de küçülmeye başlar. Bu kitlelerin çok sayıda olmasının meme kanseri riskini artırdığını da belirtmek gerekiyor.

Söz konusu kitleler halk arasında ‘meme faresi’ olarak da adlandırılır. Nedeni ise elle yapılan muayene sırasında parmakların arasına kaçabiliyor olmalarıdır. Bu kitleler ameliyatsız olarak tedavi edilebiliyor. Yapılan ultrason görüntülemesinde düzgün sınırlara sahip olurlar. Yuvarlak ya da elips şeklindedirler. Bu kitlelerin % 90 gibi büyük bir bölümünün çapı 3 cm’den daha küçüktür. Ender durumlarda ise bu kitlelerin çapı 15 cm’yi bulabilir. Az da olsa kötü huylu olma şüphesi doğduğunda mutlaka biyopsi yapılması gerekir. Böylelikle kitlenin türü hakkında daha detaylı bilgiye ulaşılabilir. Ancak iyi huylu olan her kitle için mutlaka biyopsi yapılması da gerekmez.

Meme kanseri ameliyat çeşitleri nelerdir?

meme kanseri çeşitleri

20 yıl önce meme kanserinde tüm meme alınırdı (radikal mastektomi). Teknojik ve bilimsel gelişmeler artık sadece memedeki tümör alınmakta (segmantel mastektomi) gerekirse çıkarılan bölgeye silikon konarak memenin şekli bozulmamaktadır.

Eskiden koltuk altı lenf bezlerinin tamamı alınmakta idi fakat burda çoğu insanın lenf drenajı zarar görmekte ve o kol şişmektedir. (axilller diseksyon)

Şimdi ise meme başından bir boya maddesi vererek koltuk baltındaki ilk len bezi saptanıyor ve ameliyat esnasında sadece o lenf bezi alınmakta (sentinal lenf bezi diseksiyonu) patolog değerlendirmekte ve kanser yoksa diğer lenf bezleri alınmaz .

Sonuç olarak meme kanseri ameliyatlarında çok iyi araştırmadan ameliyat olunmamalıdır.

Memede Kanseri Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Genel olarak her hastada memede kitle ameliyatının aynı sürede tamamlandığını söyleyemeyiz. Kitlenin çapı, hangi dokular ile bağlantıda olduğu, kitlenin türü gibi özelliklere bağlı olarak ameliyat süresi değişebilir. Genel olarak bir fikir vermesi açısından ameliyatın 60 dakika ile 150 dakika arasında sürdüğünü belirtebiliriz. Hastalar ameliyatın gerçekleştiği gün klinik ortamda istirahat etmelidir. Çoğunlukla bir problem olmadıkça 1 gün sonrasında taburcu olarak evlerine gidebilirler. Operasyonu takiben 5 saat ile 6 saat sonrasında normal hayata dönebilirler.

Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir ancak operasyon sonrasında ağrı olabilir. Hastaların birkaç gün boyunca doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilacı kullanması gerekebilir.

Meme ameliyatında diren takılır mı ?

Ameliyatta dren takılması  gerekir. Bu sayede sıvının vücuttan tahliye edilmesi sağlanır. Bu sıvının miktarının günlük 30 – 40 mililitrenin altına düşmesi ile birlikte dren çıkarılır ve bu da aşağı yukarı birkaç gün sürer.

Memede Malignite Şüphesi Kanser Midir?

Memede oluşan her kitle yani her tümör kanser değildir. Meme kitleleri bu açıdan iki farklı grupta ele alınır. Bunlar;

  • Benign (iyi huylu)
  • Malign (kötü huylu)

Görüldüğü gibi malignite kanser şüphesinin olduğu kitle türüdür. Bu nedenle mutlaka söz konusu kitlenin araştırılması gerekir. Bunun için bazı görüntüleme tetkiklerinden faydalanılabildiği gibi biyopsi işleminin yapılması da gerekebilir. Bu sayede meme kanserine dair en doğru tanı olası en erken dönemde konmuş olur.

Memede Ağrı Kanser Belirtisi Midir?

Memede ağrı kanser belirtisi mi

Meme dokusunda adet dönemlerinin dışında ağrı olması belirtilerden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda meme kanseri belirtileri hakkında tüm kadınların bilgi sahibi olması önemlidir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Memede ya da koltuk altında elle hissedilebilen bir kitle mevcudiyeti
  • İki meme arasında asimetri olması
  • Meme başında ya da meme cildinde çöküntü olması
  • Memede kızarıklık ya da yara olması
  • Meme cildinde egzama benzeri görünüm, kabuklanma ya da çatlamalar olması
  • Meme başının şekil değiştirmesi ya da yön değiştirmesi
  • Meme cildinde portakal kabuğu benzeri bir görünüm olması
  • Memelerin her ikisinde ya da sadece birinde olağan dışı bir büyüme
  • Koltuk altında şişme ya da sertlik olması
  • Meme ucundan pembe ya da kırmızı renkte akıntı olması

Memede Kitle Tedavisi Nasıldır?

Memede kitle tedavisi genellikle cerrahi yöntemle yapılır. Aynı zamanda koruyucu meme ameliyatı da gerçekleştirilebilir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Mide Ülseri Nedir

Meme kanseri olmadan ilerisi için kimler meme ameliyatı olmalıdır ?

Annesi ve anneannesi ve teyzesi meme kanseri olan kişinin meme kanseri olma riski % 25 olduğundan bu kişilerde meme dokusu boşaltılıp silikon meme konulabilir.

Meme kanserinde ölüm oranı nedir?

Erken tanı konduğunda meme kanserinin tedavisi çok kolay olmaktadır. Cerrahi teknik çok gelişmiş olması nedeniyle ölüm oranı çok azalmıştır.

Meme kanserlerinde ölüm genellikle gecikmiş vakalarda olmaktadır.

Meme kanseri riskini azaltabilir miyiz?

Aslında bütün kanserler için geçerli olan egzersiz, düzenli beslenme ve rutin kontrollerle risk azaltılabilir.

Erkekte meme kanseri olur mu?

meme kanseri erkekte olur mu

100 meme kanserinin 1 erkeklerde görülür. Biz 20 yılda 2 defa gördük. Bu kişilerde 70 yaş üzeri ve cerrahi tedavi ile düzeldiler.

Mutlaka göz atın –> Kolon Kanseri

Meme kanseri ameliyat sonrası kemoterapi ,radyoterapi şart mıdır?

Ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi memeden çıkartılan kitlenin patolog tarafından incelendikten sonra onkologlar tarafından karar verilir.

Erken dönem yakalanan meme kanserlerinde kısa bir tedavi (1-6 ay) sonrası normal hayatlarına dönebilirler.

Lenf ödem nedir (ameliyat sonrası kol şişmesi) nedir ?

Ameliyat sonrası kol şişmesinin en büyük sebebi cerrahide eski teknoloji kullanılması ve cerrahı tecrübesi ile ilgilidir.

Ancak radyoterapi sonrası da ortaya çıkabilir bu onkolojiye bağlıdır.

Meme kanserlerinde hormonal ilaçlar kullanılır mı?

Bazı meme kanserleri kadınsal hormonlardan olan östrojene duyarlı olabilir. Bu tür kanserlerde ameliyat sonrası 3-5 yıl verilebilir.

Meme kanserine benzeyen hastalıklar nelerdir?

Paget hastalığı

Meme başında oluşan kızarık lezyondur. Meme başından biopsi alınarak tanı konur.

Tedavisi cerrahidir.

İnflamatur meme (iltihaplı meme)

bazen memedeki iltihap kanserle karışabilir son zamanlarda memede tüberküloz da çok görmekteyiz. Bu nedenledir ki cerrahın tecrübesi çok önemlidir.

Yine bu hastalıklarda tedavi cerrahidir.

İntraduktal papillom

Meme başının arkasındaki süt kanalarının iyi huylu tümörüdür. Tedavisi cerrahidir.

Yağ nekrozu

ileri yaşta görülür. Yağ dokusu fazla olan kadınlarda görülür.

Travma veya enfeksiyon sonucu oluşur.

Bilgi sahibi olun –> Karaciğer Kanseri