Mide balonu kimlere uygulanır konusu fazla kilodan şikayet edenlerin gündeminde olan bir konudur. Mide balonu uygulaması uzun zamandır tercih edilen yöntemlerden biri olmakla birlikte son derece titiz ve deneyimli bir cerrah tarafından yapılması gereken işlemler arasında bulunuyor.

Bu işlemi diğer obezite cerrahisi yani ameliyat teknikleri ile karıştırmamak gerekiyor. Çünkü mide balonu uygulamasında endoskopi yöntemi tercih edilir. Endoskopi aleti yardımı ile ağızdan mideye ulaşılır ve mideye sönük formda olan bir balon yerleştirilir. Sonrasında ise balon şişirilir ve hastanın midesinde bir dolgunluk elde edilir.

Balonun yerleştirilmesi ya da şişirilmesi için hastaya kesi uygulanmaz ve dolayısıyla sonrasında dikiş atılmasına da gerek duyulmaz. Bu nedenle obeziteden şikayet edenler ancak ameliyat olmaktan korkanlar için de söz konusu işlemin ideal bir seçenek olduğunu belirtebiliriz. Mide balonu işlemi için uygun adayların kimler olduğuna ya da kimlerin bu işlemden faydalanamayacağına değineceğiz. Ancak öncesinde mide balonunun avantajlarını birlikte gözden geçirelim.

Mide Balonunun Avantajları Nelerdir?

mide balonunun avantajları

Şimdiye dek çok sayıda hastanın ideal kiloya kavuşmasını sağlayan mide balonu işleminin pek çok avantajı bulunuyor. Elbette mide balonu kimlere uygulanır konusu kadar bu avantajlar da büyük bir önem taşıyor. Öncelikle işlemin en önemli avantajının midenin anatomisini koruması olduğunu belirtebiliriz. Bu uygulamada midenin bir bölümü çıkarılmaz. Sadece mideye balon yerleştirilir, balon şişirilir ve yaklaşık 6 ay ya da 12 ay sonrasında da bu balon mideden yine aynı yöntemle çıkarılır. Dolayısıyla midenin doğal anatomik yapısına herhangi bir müdahale yapılmaz. Bunun dışında mide balonunun sağladığı diğer avantajları da kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Mide balonu işlemi için ameliyat olmanız gerekmez. Endoskopi eşliğinde ve sadece 15 dakika ile 20 dakika içerisinde tamamlanan bir yöntemdir.
  • Herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadığından iyileşme sürecinin yaşanmasına da gerek olmaz.
  • Son derece güvenli bir şekilde kilo kaybı olmasını sağlar.
  • Şayet alınan her türlü önleme ve yapılan tüm kontrollere karşın beklenmedik bir durum gelişirse balon mideden hızlı ve kolay bir şekilde çıkarılabilir.
  • Bu işlemde sadece midenin değil vücudun diğer sistemlerinin ya da organlarının işleyişine bir müdahalede bulunulmaz.
  • Uygulamanın ardından hastalar işlem sonrası yaşam standartlarına kolaylıkla uyum sağlayabilir.
  • Bu işlemde amaç sadece balonun midede belirli bir yer kaplamasıdır. Dolayısıyla yeme hissinin azalması sağlanır ve bu durum hasta tarafından korunursa uzun vadede de sağlıklı bir beslenme şekli izlenebilir.
  • Eğer mide balonu sonrasında doktorun ve diyetisyenin önerilerine, uyarılarına dikkat edilirse hızlı bir şekilde kilo verilmesi mümkün olur. Hastanın ideal kilosuna kavuşması için yıllarca beklemesine gerek olmaz.
  • Açlık hissini azalttığından porsiyon kontrolü yapılmasına olanak tanır.
  • Pek çok obezite cerrahisi yöntemi ile kıyaslandığında çok daha ekonomik bir seçenektir.
  • İlk denemede hastanın ideal kilosuna kavuşmaması durumunda ileride yeniden denenebilir. Mide balonu, hastanın durumunun uygun olması durumunda tekrarlanabilen bir işlemdir.
  • Sadece 6 ay ile 12 ay arasında 30 kg civarında bir kilo kaybı olması mümkündür.
  • Hastanın uyarıları ve önerileri ciddiye alması, yaşam ve beslenme şeklini değiştirmesi durumunda mide balonunun mideden çıkarılmasının ardından da hasta kilo vermeye devam edebilir.
  • Ameliyat korkusu olanlar için en ideal seçenektir.

Mide Balonuna Aday Olan Kişiler

Diyet ve egzersiz yöntemlerinin uygulanmasına karşın kilo verme noktasında başarısız olan kişiler mide balonu için uygun adaylardır. Bununla birlikte mide balonu kimlere uygulanır sorusunun yanıtı olabilecek diğer hastalara da şu örnekleri verebiliriz:

  • Obezitenin yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon gibi daha farklı sağlık problemleri yaşayanlar
  • Obezite ameliyatı olmak için aşırı kilolu olan ancak ameliyat için uygun kiloya düşemeyen hastalar
  • Vücut kitle indeksi 35 ve 40 arasında olan hastalar
  • Ameliyat olmaktan korkan hastalar

Elbette bu örnekleri çoğaltabiliriz. Kimi zaman hastanın obezite cerrahisinden faydalanması için bile aşırı kiloya sahip olması söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda ameliyat risklerini daha düşük seviyeye çekebilmek adına öncelikle mide balonu uygulamasından faydalanılıyor. Hastanın belirli bir kiloya erişmesini takiben de ameliyat planlaması yapılabiliyor.

Bilgin olsun –> https://www.alidurmusobezite.com/mide-balonu-fiyatlari/

Mide Balonu Kimlere Takılmaz?

mide balonu kimlere takılmaz

Kimi zaman yaş konusuyla ilgili olarak mide balonu kimlere uygulanır sorusu sorulabiliyor. Aslında bu işlem için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Ancak tecrübelerimize dayanarak 10 yaş altı çocuklara uygulanmasını tavsiye etmediğimizi belirtebiliriz. Sadece hastanın durumunun çeşitli nedenlere bağlı olarak çok kritik olması gibi durumlarda yani zaruri hallerde tercih edilebilir. Hastanın 10 yaşın üzerinde olması durumunda ise mide balonundan faydalanılmasında bir sakınca olmaz. Bunun yanı sıra aşağıda sıraladığımız durumlarda da mide balonu uygulamasının sakıncalı olabileceğini belirtelim.

  • Gastrointestinal kanalın herhangi bir enflamasyonlu hastalığının olması
  • Hastada hiatal herni durumunun olması
  • Karaciğer yetmezliği sorunu yaşayan kişiler
  • Kanama bozukluğu veya ciddi pıhtılaşma problemi olan hastalar
  • Daha önce bariatrik veya gastrointestinal cerrahi geçirmiş olan kişiler
  • Özofagus motilite bozukluğu olan hastalar
  • Psikiyatrik hastalığı olan kişiler

Bu kişilerin mide balonu uygulamasından faydalanması bazı sakıncaları doğurabildiğinden daha farklı tekniklerle kilo verme çabası içerisine girilmesi daha doğru olacaktır.

Tıkla öğren –> https://www.alidurmusobezite.com/mide-balonu-nedir-nasil-takilir/

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Hastalar mide balonu kimlere uygulanır konusu kadar mide balonu çeşitlerini de merak edebiliyor. Mide balonları pek çok farklı açıdan sınıflandırılabilen medikal ürünlerdir. Örneğin bu ürünler ne ile şişirildiğine bağlı olarak iki farklı kategoride değerlendirilir.

Sıvılı Balonlar

Balonun mideye yerleştirilmesinin ardından içerisine renkli bir sıvı gönderilir. Bu sıvı metilen mavisi ile renklendirilmiş olan serum fizyolojiktir. Bu balonlar çoğunlukla 400 – 500 ml hacme sahip olurlar. Şayet balonda sızıntı olursa ya da mide balonu patlarsa idrarın rengi değişir ve mavi ya da yeşile döner. Böylece hastalar balonda sızıntının olup olmadığını kolaylıkla anlayabilir.

Havalı Balonlar

Bu balonların içerisine kateter yardımı ile hava enjekte edilir. Sıvılı olan mide balonlarına nazaran daha yüksek bir hacme sahip olabilirler ancak ağırlık oluşturmadıklarını da belirtmek gerekir. Hastanın balonda hava kaçağı olup olmadığını anlaması mümkün olmaz.

Mide balonları ayarlanabilir olup olmadığına göre de 2’ye ayrılır.

Hacmi Ayarlanabilen Balonlar

Bu balonlar sıvılıdır. Kişinin kilo verme durumuna bağlı olarak uç bölümünde yer alan elastik madde dışarı alınabilir ve sıvı boşaltımı ya da sıvı ilavesi yapılabilir.

Hacmi Ayarlanamayan Balonlar

Sabit hacimli olan bu balonların mideye yerleştirilmesinden çıkarılana kadar herhangi bir müdahale yapılamaz. Sabit hacimli balonlar da sıvılı ve havalı olmak üzere ikiye ayrılır.

Mide Balonu Kalıcı mıdır?

Mide balonları kalıcı değildir. Hastalar mide balonu kimlere uygulanır konusunda bu balonların midede ömür boyu kalacağını düşünebiliyor. Ancak günümüzde kullanılan mide balonları 6 aylık ya da 12 aylıktır ve bu sürenin sonunda mideye yerleştirilen balonların mutlaka çıkarılması gerekir. Konuyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

mide balonu yabancı kaynak

Uluslar arası Kaynak –> https://asmbs.org/app/uploads/2020/02/2019-ASMBS-Annual-Meeting-Abstract-Archive.pdf

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Sabit Tel: 0212 230 20 08
Cep Tel: 0505 120 82 62