Mide balonun midede kapladığı hacim sayesinde porsiyonda küçülme, az yemek yeme ihtiyacı, daha uzun süreli tokluk hissi ve bunlarla birlikte kilo kaybına yardımcı olur. Mide balonu işlemi sonrası özellikle ilk 3-7 günlük sürede beslenme öncelikli amaç değildir, bu süreçte hastanın mide balonuna alışması beklenmektedir. Mide balon sonrası adaptasyon sürecinde yaşayabileceğiniz ağrı, kramp, bulantı ve kusma şikayetlerini azaltmaya sıvı beslenme diyeti uygulamak yardımcı olacaktır. Mideyi zorlamamak adına yağ oranı düşük sıvı beslenme programı ilk 1 haftalık süreçte uygulanmaktadır.

Sıvı diyeti nedir? Mide balonu işleminden 2-3 saat sonra yudum yudum ve yavaş yavaş beslenmeye başlayabilirsiniz. Öncelikle su içmeye başlayabilir, sonrasında berrak olacak şekilde sebze-meyve suları, açık çay, bitki çayları, gaz yapmaması için laktozsuz süt, light ayran, kefir veya yoğurt, tanesiz çorbalar, protein destekleri ile sıvı diyetini uygulamanız gerekmektedir.

Sonrasında da diyetisyen takibinde aşamalı beslenme programı uygulanarak önce püreler sonrasında katıya geçiş olarak ilerlenmektedir. Kişinin tolerasyonuna uygun porsiyon ve içerikte kişiye özel beslenme programı oluşturulmalıdır.

Mide Balonu Sonrası Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beslenme dikkat edilmesi gerekenler

Mide balonu sonrası beslenme konusundan önce  hastanın genel sağlıklı beslenme ilkelerini benimseyerek yaşam tarzı değişikliği sağlaması hedeflenmektedir. Beslenme uzmanı takibinde olan hastanın verilen programlar sayesinde aldığı beslenme eğitimiyle hem kilo vermesi hem de verdiği kiloyu koruması en önemli amaçtır.

  • Günde en az 3 öğün tüketilmelidir. Ara öğünlerinizin sıklığı diyetisyeniniz tarafından size uygun düzenlenmelidir.
  • Günde 1,5-2 litre su tüketilmelidir. Yaz döneminde sıvı tüketimi artırılmalıdır.
  • Yemekler yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek tüketilmelidir.
  • Yaşayabileceği gaz problemleri sebebiyle önlem amaçlı özellikle erken dönemde hastalar kuru baklagiller tüketilmemelidir. (Kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek vb.)
  • Yüksek şeker oranına sahip meyve suları ve asitli gazlı içecekler tüketilmemelidir.
  • Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı, özellikle erken dönemde çay kahve tüketilecekse; açık çay-kafeinsiz kahve tercih edilmelidir.
  • Alkol tüketilmemelidir.
  • İçeceklere şeker-bal eklenmemelidir. Tatlandırmak amacıyla tatlandırıcı kullanılabilir.
  • Midede doluluk ve şişkinlik yaratıp rahatsız edeceği için öğünlerle birlikte sıvı tüketilmemeli, katı yiyeceklerle sıvı içecekler arasında en az 30 dakika zaman konulmalıdır.
  • Mideye dokunmaması için yoğun ve acılı baharat kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.
  • Yemek yedikten sonra hemen uzanılmaktan kaçınılmalıdır.

Evde hazırlanmış yemekler öncelikli olarak tercih edilmeli ve yemeklere konulacak yağ miktarı minimum tutulmalıdır. Ortalama 1 kilo sebze yemeği hazırlarken 2 yemek kaşığı yağ eklenmesi yeterli olacaktır. Pişirme yöntemi olarak kızartma, kavurma yerine sağlıklı pişirme yöntemlerinden ızgara, fırında, buğulama veya haşlama tercih edilmelidir. Günde en az bir öğün protein açısından zengin besinlerden oluşmalıdır. Beslenme programınızda diyetisyeniniz size özel hazırladığı ihtiyacınız doğrultusunda düzenleme yapacaktır.

Meyve ve sebzelere mutlaka beslenmede yer verilmelidir. Taze meyveler vitamin, mineral ve lif ihtiyacınızı sağlarken kuru meyveler ise tatlı isteklerini bastırmakta yardımcı olacaktır. Her gün 1 porsiyon sebze yemeği beslenmede yer verilmeli, salatalar ise yüksek lif içeriği sayesinde doygunluk hissini artırır ve bağırsak sağlığını destekler.  Salatalara limon ve sirke eklenebilir fakat yağ miktarında porsiyon kontrolü sağlanmalı, nar ekşili sos gibi yüksek kalorili soslar kullanılmamalıdır.

Fiziksel aktivite hayatın bir parçası haline gelmeli, salon sporları-yüzme-dans gibi aktiviteler yapılabilir. Her gün yaklaşık 30-45 dakika yürüyüş yapılması hem vücudun şekil almasını hem de kilo kaybının devamlılığını destekler.

Mide Balonu Sonrası Kaç Kilo Vereceğim?

Zayıflamak için tercih edilen yöntem ne olursa olsun kilo verim hızı ve verilecek kilo miktarı kişiye özel olarak değişmektedir. Amaç kilo kaybı sağlanırken yağ oranın düşürülmesi ve ideal kiloya ulaştırmaktır. 6-12 ay arasında midede kalma süresi olan mide balonu işlemi sonrası özellikle ilk 1-3 aylık dönemde hızlı kilo kaybıyla karşılaşılmaktadır. İlk 1 ayda ortalama %8-10 kilo kaybı beklenmektedir. Devamındaki süreçte başlangıç kilosuna ve ideal kiloya göre değişmekle birlikte toplamda 15-25 kilo kaybı hedeflenmektedir.