Tırnak batması son derece yaygın yaşanan ve hastaların günlük yaşantılarını sıkıntıya sokan problemlerden biridir. En genel şekli ile tırnağın köşe ya da kenarının yumuşak dokuya batması olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla bu sorunun ayak baş parmağında görüldüğünü de belirtebiliriz. Tırnağın batması ile birlikte acı, ağrı, kızarıklık ve şişme gibi sorunlar da yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda olası komplikasyonları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dolayısıyla mutlaka bir hekime başvurulması önem taşıyor.
Özellikle tırnak batması sorunu yaşayan kişide diyabet, damar sertliği gibi çeşitli sağlık sorunları varsa, tırnak batmasına bağlı olarak komplikasyon gelişme riski daha yüksek olur. Bu nedenle doktora başvurulması da daha önemlidir. Tırnak batmasının belirtilerinin neler olduğunu, nasıl bir tedavi uygulandığını da açıklayacağız. Öncesinde ise nedenlerini birlikte ele alalım.
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnak batmasının en genel nedeni tırnağın büyüklüğü ve tırnak yatağı olarak adlandırılan bölgenin genişliği arasında bir dengesizlik olmasıdır. Kimi zaman kalıtsal tırnak problemleri bu sorunu doğururken kimi zaman da tırnağın yanlış kesilmesinden kaynaklı olarak söz konusu sorun ortaya çıkabiliyor. Ayak için uygun olmayan, sağlıksız ayakkabı seçimi gibi nedenlere bağlı olarak da tırnak batmasının ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz. Genel olarak tırnak batmasının nedenlerini ise kısa bir liste halinde aktarmak mümkündür.
- Tırnak yatağı ile tırnak eni/boyu arasında dengesizlik olması
- Tırnaklara baskı uygulayan ya da sıkıştıran ayakkabılar kullanmak
- Tırnakları olması gerekenden çok daha kısa kesmek
- Ayak tırnağının çeşitli nedenlere yaralanması
- Yapısal olarak kavisli tırnaklara sahip olmak
- Manikür ve pedikürün doğru şekilde yapılmaması
- Tırnakların kavisli olmasına rağmen düz olarak kesilmemesi
- Yapısal bir sorun olarak ayak tırnaklarının içe doğru kıvrılması
- Tırnağın çıkmasına bağlı olarak travmalar meydana gelmesi
Bu arada tırnak batması sorunu sadece yetişkinlerde değil çocuklarda ve bebeklerde de görülen bir problemdir. Bebeklerin özellikle ayak tırnaklarının çok hızlı uzadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle bebeklerin ayak tırnak bakımının asla ihmal edilmemesi gerekir. Basit bir ihmal bile tırnak batmasına yol açabilir ve bu da bebekler için huzursuzluk verici bir durumdur. Bebeklerde tırnak batmasının meydana gelmesi durumunda parmağın tırnakla buluştuğu noktada çoğunlukla kızarıklık ve şişme görülür. Bununla birlikte akıntı meydana gelmesi de söz konusudur. Parmakta hassasiyet de geliştiğinden dokunmanız durumunda bebekler ağlayarak tepki verir. Bu gibi durumlarda da mutlaka doktora başvurmalısınız.
Tırnak Batması Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir?
Tırnak batması belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:
- Tırnak yatağı olarak adlandırılan bölgede aşırı hassasiyet olması
- Bölgede daimi bir ağrı ya da sızı olması
- Tırnak etrafında kızarıklık olması
- Tırnak çevresinde şişmeler
- Tırnak çevresindeki dokuda ısı artışı
- Tırnak batmasının olduğu bölgede akıntı olması
Özellikle ağrı ve rahatsızlık hissinin meydana gelmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çoğunlukla bu durumun kendi kendine geçmesi beklenir. Ancak kimi zaman iltihaplanmalar meydana gelebiliyor. Tırnak batmasının yürümeyi bile zorlaştırması söz konusu olduğundan tıbbi anlamda müdahale edilmesi gereklidir. Ayaklara kan akışının zayıf olmasına yol açan rahatsızlıkların mevcudiyeti durumunda tırnak batmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla şeker hastalığı, ateroskleroz gibi hastalıkları olanlar için zaman kaybetmeden doktora başvurulması önem taşır.
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Evde uygulanabilecek basit yöntemlerin her zaman tedavi sağlamadığını belirtmemiz gerekir. Özellikle tırnak altına pamuk koymak gibi yöntemler toplumda sıklıkla uygulanıyor. Şayet tırnak batması başlangıç aşamasındaysa ve aynı zamanda yapısal bir sorun olarak ortaya çıkmadıysa bu yöntem işe yarayabilir. Burada önemli olan husus parmakta şişme, kızarıklık ve şiddetli ağrı olup olmadığıdır. Şayet bu semptomlar meydana geldiyse bekleyerek zaman kaybetmek yerine doktora başvurulması çok daha doğru olacaktır. Tırnak bölgesinde ısı artışı olması, irin akması gibi durumlarda iltihaplanma olasılığı yüksektir.
Kimi zaman tedavi için tırnağın bir kısmını kesmek ya da tamamını çıkarmak gerekebilir. Şiddetli batık durumunda cerrahi müdahalenin uygulanması gerektiğini belirtelim. Tırnak batması ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilebiliyor. Kısa sürede tamamlanan bir ameliyat olduğunu da söyleyebiliriz. Hangi durumlarda tırnak batması ameliyatına ihtiyaç olduğunu ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uygulanan diğer yöntem ve tedavilerin başarısız olması
- Tırnak batmasının sürekli tekrarlayan bir soruna dönüşmesi
- Komplikasyonlarla birlikte hastada diyabet gibi bazı hastalıkların mevcut olması
Tırnak batması ameliyatında ayağın öncelikle antiseptik solüsyon ile temizlenmesi gerekiyor. Ardından anestezik madde enjeksiyonu ile ayak bölgesinde uyuşma sağlanır. Ameliyatın ardından kanamayı önlemek amacıyla parmak köküne turnike yerleştirilir. Özel tıbbi aletler ile tırnağın bir kısmının ya da tamamının çıkarılması sağlanır. Bu işlemde tırnak köküne doğru dikey bir kesi uygulanır. Tırnağın kesilen bölümü çekilir ve çıkarılır. Son olarak bandaj uygulaması yapılır ve böylelikle ameliyat tamamlanır. Tırnak batması ameliyatının dakikalar içerisinde tamamlanan basit bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hastanın birkaç gün dinlenmeye ihtiyacı olabilir. Ameliyat sonrasında ayağın darbelere karşı korunması ve ayak bölgesine baskı uygulanmaması önemlidir. Bu nedenle kişinin mesleğine bağlı olarak kimi zaman iş hayatına birkaç gün ara vermek gerekebilir.
Tırnak Batması İçin Ne Yapılmalı?
Öncelikle bu problemin daha hızlı ve konforlu bir süreç eşliğinde iyileşmesi için yapılabilecekler şunlardır:
- Ayaklar her gün olmak kaydıyla günde 3 ile 4 defa ılık suda en az 20 dakika bekletilmelidir
- Sonrasında ise ayak tırnağının altına pamuk ya da mumlu diş ipi konabilir
- Ilık ayak banyosu dışında kalan zamanlarda ayakların kuru tutulması gerekir
- Tırnak batması sorunu yaşayanlar iyileşme gerçekleşene kadar tırnaklarını kesmemelidir
- Antibiyotik içerikli krem sürülmesi ve sonrasında tırnakların bandaj ile kapatılması tercih edilebilir
- Tırnak batması sorunu yaşayanlar için ayakkabı seçimi son derece önemlidir
- Sadece rahat ve tırnaklara baskı uygulamayan ayakkabıların kullanılması gerekir
- Olabildiğince burnu açık ayakkabılar ya da mevsim yaz ise sandaletler giyilmelidir
- Doktora danışmak kaydıyla asetaminofen, ibuprofen, naproksen sodyum gibi ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir
- Yumuşak dokuya batan tırnak bölümünün kesilmesi bu sorunun daha da ilerlemesine yol açabilir ve bu durumda hastanın yaşadığı ağrı hissi de çok daha şiddetli olabilir
Göz atın –> Hemoroid
Ayak Tırnak Batması İltihap Nasıl Geçer?
Ayak tırnağında iltihaplanmanın meydana gelmesi durumunda doktora başvurulması önem taşıyor. Zira iltihaplanmanın geçmesi için hastanın ilaç kullanması gerekir. Bu ilaç da mutlaka doktor tarafından reçete edilmelidir. Antibiyotik ilaçlar hiçbir durumda gelişigüzel kullanılmamalıdır. Hastanın durumuna bağlı olarak ilacın dozajının doktor tarafından belirlenmesi gerekiyor. İltihabın akıtılması için tırnak batmasının olduğu bölgesinin sıkılması, bu bölgeye baskı uygulanması gibi yöntemler başarılı olmaz. Aksine iltihabın yayılmasına yol açabilir ve hastanın yaşadığı ağrının çok daha şiddetli bir boyut kazanmasına sebebiyet verebilir.
İlginizi çekebilir –> Kıl Dönmesi
Ayak Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ayak tırnak batması için sağlık kuruluşlarının ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Basit bir müdahale yapılması gerektiğinde ise genel cerrahlar tırnak batması ameliyatı gerçekleştirir. Tırnak batması hakkında yanıtını merak ettiğiniz tüm soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Varis Neden Olur