Tiroidektomi ameliyatı tiroid bezinin büyüklüğü ve aynı zamanda lenf nodu diseksiyonu yapılıp yapılmayacağı göz önünde bulundurularak planlanan bir operasyondur. Tiroid bezi kanseri ya da kanser dışında farklı hastalıkların tedavisinde kimi zaman cerrahi müdahale gerekebiliyor. Bu durumda da devreye tiroidektomi giriyor. Günümüzde bu ameliyatın çok daha gelişmiş tekniklerle gerçekleştirildiğini belirtmek gerekiyor. Komplikasyon riskini minimum seviyeye çekebilmek için olabildiğince deneyimli cerrahlar tarafından ameliyatın yapılması sağlanmalıdır. Tiroid rahatsızlıklarında ameliyat mutlaka gerekiyor mu ya da tiroid bezinin ne kadarının alınması gerekiyor gibi soruların yanıtlarını da aktaracağız. Ancak öncesinde bu operasyonu daha detaylı bir şekilde ele alalım.

Tiroidektomi Cerrahisi Nasıl Olur?

Tiroidektomi ameliyatında boynun ön bölgesine kesi uygulanır. Bu kesinin uzunluğu ise 4 cm ile 5 cm arasında değişebiliyor. Elbette ameliyat genel anestezi altında yapılıyor ve bu nedenle kesi ve dikiş atma gibi aşamalar da dahil olmak üzere operasyon sırasında hastanın acı ve ağrı hissetmesi de asla mümkün olmuyor. Uygulanan kesi bölgesinden cildin hemen alt kısmında yer alan kaslara ulaşılır. Kaslar açılır ve bu sayede tiroid bezine ulaşım sağlanır. Tiroid bezi bir kelebek görünümünü andırır yani iki kanatlıdır.

Ameliyatta önce bir kanat ve sonrasında da diğer kanat ayrılır. Soluk borusu üzerinden bu kanatların mutlaka ayrılması gerekir. Ardından tiroid bezinin arka bölümünden geçen ve ses tellerine ulaşan sinirlere zarar vermemek amacıyla paratiroid bezlerinin de yerinden oynatılması gerekir. Bu bezler tiroid bezinin arka kısmında konumlanmış durumdadır. Yaklaşık olarak bir pirinç büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz. Paratiroid bezlerinin de hafifçe yerinden oynatılmasının ardından artık tiroid bezlerine müdahale edilebilir. Ameliyat öncesinde planlandığı gibi tiroid bezlerinin bir bölümü ya da tamamı kesi yoluyla çıkarılır. Sonrasında dikiş atılır ve böylelikle ameliyat tamamlanır. Bazı hastalarda tüm bu süreçle birlikte operasyon sırasında daha farklı müdahaleler yapılması da gerekebilir.

Ameliyat Gerekir Mi?

Tiroid ile alakalı sağlık sorunu yaşayan her hastanın mutlaka ameliyat olması gerekmez. Doktorunuz tanı koyduktan sonra mevcut rahatsızlığı detaylı bir şekilde değerlendirecektir. Bu sayede ameliyat dışı tedavi yöntemlerinin uygulanması da söz konusu olabilir. Sadece bazı durumlarda ameliyat zorunlu olarak gerçekleştiriliyor. Doktorunuz bu konuda gerekli açıklamaları yapacaktır.

Tiroid Bezimin Ne Kadarının Alınması Gerekiyor?

Elbette her hastada tiroid bezinin ne kadarının alındığı aynı olmaz. Bu konuda kararı operasyonu gerçekleştirecek olan cerrahın vermesi gerekir. Papiller ya da foliküler tiroid kanserli hastalarda genellikle total yahut totale yakın tiroidektomi ameliyatı tercih ediliyor. Bu gibi durumlarda ameliyatın hemen ardından radyoaktif iyot tedavisi yapılıyor ve bu sayede tedavinin başarı oranının yükselmesi de amaçlanıyor. 1,5 cm’den daha büyük ya da agresif kanserli olan hastalarda olası lenf nodu metastazlarını çıkarmak gerekiyor. Bu durum meduller tiroid kanseri olan hastalar için de geçerli olabiliyor. Dolayısıyla daha geniş lenf nodu disseksiyonu gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Şayet hastalarda tek taraflı aşırı aktif nodülü varsa, baskı, ses kısıklığı, yutmakta güçlük çekme ya da nefes darlığı gibi şikayetler mevcutsa lobektomi tercih edilebilir. Bunun için nodülün iyi huylu olması da gerekiyor. Bununla birlikte Grave’s hastalığı olan hastalar ve büyük multinodüler guatrı olan hastalar için de total ya da totale yakın tiroidektomi ameliyatının gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sonuç olarak görüldüğü gibi tiroid bezinin ne kadarının alınması gerektiği, hastalığın çizdiği tablo ile de çok yakından ilgilidir. Hem mevcut rahatsızlık hem de hastanın genel durumu hekim tarafından bir arada değerlendirilir ve hastaya en uygun cerrahi yöntemle tedavi işlemi gerçekleştirilir.

Ameliyat Sonrası Nasıldır?

Hastalar ameliyatın ardından kendilerini nasıl bir sürecin beklediğini merak ediyor. Özellikle ameliyat öncesinde yapabildikleri her şeyi ameliyat sonrasında da yapmaya devam edebilecekleri konusunda detaylı bilgi almak isteyebiliyor. Öncelikle kısa bir iyileşme süreci yaşanması gerektiğini ve bu süreçte de hastaların dinlenmesinin önemli olduğunu belirtelim. Ameliyat sonrasında hafif ağrı olabilir ve bu durum gayet normaldir. Doktorunuz bu gibi durumlarda kullanabileceğiniz ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir. İlaçlar sayesinde yaşanan ağrının kontrol altına alınması mümkün olabiliyor.

Ameliyatın etkileri tamamen geçtikten sonra ameliyat öncesinde yaptığınız her şeyi operasyonun ardından da yapabilirsiniz. Ancak bazı hastaların operasyon sonrasında yaşam boyunca ilaç kullanması gerekebilir. İlaç kullanımı, sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına son derece önemlidir. Bu nedenle hastaların ilaç kullanımı konusunda kesinlikle titiz davranmaları gerekir. Pek çok hastada ameliyatın ardından hipotiroidi gelişebiliyor. Bu durumda da ameliyat sonrasında hastaya tiroid hormon tedavisi yapılması gerekiyor. Söz konusu durumun özellikle tiroid kanseri ameliyatlarından sonra geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bazı hastalarda da ameliyat sonrasında radyoaktif iyot tedavisi gerçekleştiriliyor. Eğer bu tedavi uygulanacaksa tiroid hormon replasman tedavisi birkaç hafta erteleniyor.

Totale Yakın Tiroidektomi Nedir?

Tiroidektomi ameliyatının farklı tekniklerle gerçekleştirilebildiğini söyleyebiliriz. Bu alanda yapılan operasyonlar şu şekildedir:

  • Tek Taraflı Tiroidektomi (Lobektomi + İstmektomi)

Bu yöntem günümüzde sıklıkla uygulanan ve en minimal tiroid cerrahisi olarak değerlendirilen tekniktir. Tek taraflı tiroidektomi ameliyatlarında bazı riskler çok daha düşük olur ya da hiç olmaz. Ancak iyi huylu tiroid tümörleri durumunda tercih edilebilen bir ameliyat olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kötü huylu tiroid tümörlerinin mevcudiyeti durumunda daha farklı tekniklerle ameliyatın yapılması gerekir. Bu yöntemde ameliyattan sonra kalan tirodi bezi dokusu çoğunlukla yeterli oranda hormon sağlıyor. Buna bağlı olarak da hastaların ameliyat sonrasında ilaç kullanmasına gerek duyulmuyor.

  • Total Tiroidektomi

Total tiroidektomi tiroid bezini etkileyen multinodüler guatr gibi bazı hastalıklarda ve aynı zamanda tiroid kanserinde tercih edilen bir cerrahi müdahale oluyor. Bu ameliyat yönteminde tiroid bezinin tümünün çıkarılması hedefleniyor. Tedavi için bu durumun zorunlu bir tercih olduğunun altını çizelim. Dolayısıyla ameliyatın ardından hastanın yaşam boyunca ilaç kullanması gerekir.

  • Total Tiroidektomi + Lenf Bezi Diseksiyonu

Bu yöntem sadece santral lenf nodları veya lateral servikal lenf nodları ile birlikte alınmasını içerir. Hastaya tiroid kanseri tanısı konduğunda, kanserin bazı aşamalarında bu yöntemin uygulanmasına ihtiyaç oluyor. Kimi zaman da çok nadir görülen bazı kanser alt türlerinde söz konusu ameliyatın gerçekleştirilmesinin gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu arada sıklıkla merak edilen hususlardan biri de lobektomi kavramının ne anlama geldiğidir. Lobektomi, tiroid bezinin yaklaşık olarak yarısının ameliyat ile çıkarılmasına verilen addır. Subtotal tiroidektomi yönteminde ise ameliyat sırasında her iki lobda bir miktarda da olsa tirodi dokusu bırakılır. Kalan tiroid bezi dokusu ile operasyon sırasında vücuttan tahliye edilir.

İlginizi çekebilir –> Guatr

Tiroidektomi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Tiroid cerrahisinde yapılan müdahale her hasta için birebir aynı olmayabilir. Buna bağlı olarak ameliyat süresinin de kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceğini söyleyebiliriz. Genellikle operasyon süresi 1 saat ile 2 saat arasında değişiyor. Ancak hastanın durumuna ve yapılacak olan müdahaleye bağlı olarak bu sürenin daha kısa yahut daha uzun olması da mümkündür. Ameliyatın ardından hastanın birkaç gün dinlenmesi önerilir. Bu konuda yanıtını merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Apandisit Nedir