Brezilyalı Dr. Sergio Santoro tarafından ilk kez 2012 yılında yayınlanan Transit Bipartisyon ameliyatı ile hem şekeri hem de metobolik bozuklukları ortadan kaldırmada güçlü ve etkili cerrahi tekniklerden biri olmuştur.
Genel olarak mideye geniş bir LSG yapılması ve sonrasında ise gastrik bypass yapılması şeklinde özetlenebilecek olan bu ameliyat bazı yönleri ile diğer cerrahi operasyonlardan ayrılıyor. Ameliyata dair merak edilenleri açıklayacağız. Ancak öncesinde diyabet hastalığına değinelim.
Diyabet, glikozun kanda fazla oranda dolaşması, insülin hormonunun ise yeterli düzeyde olmasına karşın glikozu hücrelere aktaramıyor olması halidir. Uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilen diyabet için çok sayıda farklı tedavi seçeneği bulunuyor. Doktorlar, tedavi seçeneklerini değerlendirirken hastanın mevcut durumunu, ilave hastalıklarını ve pek çok unsuru ele alıyor.
Bu sayede hasta için en uygun tedavi yöntemine karar veriliyor. Bu tedavi seçeneklerinden biri de söz konusu ameliyattır. Kimlerin bu ameliyattan faydalanabileceğine ya da bu operasyonun ne gibi avantajlar sunduğuna değineceğiz. Hemen öncesinde transit bipartisyonun ne olduğunu daha kapsamlı bir şekilde ele alalım.
Yazı İçeriği
Trannsit Bipartisyon Ameliyat Tipleri Nelerdir?
Tek Anastomozlu Transit Bipartisyon
Bizimde tercih ettiğimiz ameliyat tipidir sebebi tek anostomoz olması ve sonuçların çift anostomozla aynı olmasıdır. Ayrıca komplikasyon açısından tek anostomoz dan dolayı koplikasyonların az olmasıdır. Ameliyat geniş LSG ve ileoçekal valfden 250 sayılıp tek anastomoz ile yaptığımız yöntemdir. MGB’ye göre daha az vitamin eksikliği olduğu söylenmektedir. Kaçak oranları diğer ameliyatlara göre daha az olmakla birlikte diyabet regülasyonu %90 civarındadır.
En önemli fark ise kör bir mide olmadığından ve duodenum kesilmediğinden hastaya endoskopik ve safra yolları için endoskopi işlemi yapılabilmektedir. Yine de bu ameliyat henüz uzun vadeli sonuçları olmadığı için çoğu ülkede özel izinle yapılmaktadır.
Çift Anostomozlu Transit Bipartisyon
İlk olarak bu şekilde yapılmıştır. Aslında 2000’li yıllarda yapılan tüm ameliyatlar gibi bu ameliyatta da mideye geniş olarak bir LSG yapılmakta ve sonrasında da gastrik bypass yapılmaktadır. Diğer ameliyatlardan farkı olarak amaç iki yoldan gıdanın gitmesidir. Asıl olan mideye geniş bir LSG yaptıktan sonra ileo çekal (ince bağırsak ve kalın bağırsağın birleştiği yer) walf (kapak) geriye doğru sayılarak yaklaşık 100 cm bir işaret konup saymaya devam edip yaklaşık 250 cm den mideye anastomoz yapılması şeklindedir. Kalan ince bağırsak ise belirlenenden 100 cm’ye anastomoz işlemi yapılmaktadır.
Transit Bipartisyon Etki Mekanizması Nasıl Çalışır?
Transit Bipartisyon ile birlikte kilo vermeye yardımcı olmak için yapılan cerrahi işlem günümüzde revaçta olmasının sebebi hem kısıtlayıcı (tüp mideden dolayı) hem de emilimi engelleyici (gastrik bypass dolayı) özelliğinden dolayı cerrahlar arasında tercih edilen bir ameliyat olmuştur..
Transit Bipartisyon Nedir?
Son derece gelişmiş bir metabolik cerrahi yöntem olan transit bipartisyon ameliyatı fazla kilosu olmayan ve diyabet rahatsızlığına sahip olan kişilere uygulanıyor. Bu cerrahi yöntemin amacı emilimi bozmak ve bu yolla da besin tüketimini azaltmaktır. Sindirim sistemine bağlı yan etkilerin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Operasyon ile mide hacminin yaklaşık olarak % 70’i işlevsiz bir hale getiriliyor. Bunun amacı ise hastanın kan şekerini kontrol etmektir. Aynı zamanda midenin alınan bölümü iştahın artmasını sağlayan hormonun salgılandığı bölge oluyor. Midenin geride kalan bölümü kapatılıyor ve bu sayede kaçak riski de minimum seviyeye indirgenmiş oluyor.
Ameliyatın diğer aşamasında ise bağırsaklara basit bir müdahale gerçekleştirilir ve iki farklı bağırsak yolu oluşturulur. Bu sayede gıda tüketiminin % 50 ile % 80 arasında azaltılması sağlanır. Besinlerin iki farklı yoldan geçiyor olması, kana karışan şeker miktarının da azalmasını sağlar.
Aynı zamanda dolaylı yoldan insülin hormonu miktarının artması da sağlanmış olur. Söz konusu operasyonun mutlaka deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bu sayede olası risklerin de en az seviyeye çekilmesi mümkün hale gelir. Ayrıca ameliyatın sadece belirli kriterlere uygun olan hastalara yapılabildiğini belirtebiliriz. Diyabet hastası olan her hasta için uygun bir ameliyat tekniği değildir.
İlginizi çekebilir –> Mide katlama ameliyatı
Kimler Transit Bipartisyon Ameliyatı Olabilir?
Öncelikle her hastaya transit bipartisyon ameliyatı yapılamadığını belirtmemiz gerekiyor. Hastanın bu operasyondan faydalanması için belirli koşullara uygun olması son derece önemlidir. Söz konusu ameliyatın özel bir metabolik cerrahi teknik olduğunu unutmamak gerekir. Hastaların bu operasyona uygun olmaması durumunda diğer alternatif yöntemler tercih edilebilir.
Bu ameliyat sadece tip 2 diyabet hastalarına uygulanabiliyor. Ancak hastaların tip 2 diyabet olması da yeterli bir kriter değildir. Aynı zamanda hastanın insülin rezervlerinin, bir başka deyişle insülin kapasitelerinin yeterli düzeyde olması da beklenir. İnsülin üretiminin yetersiz olduğu hastalar için de bu operasyon uygun olmaz. Bununla birlikte vücut kitle indeksinin 35 üzerinde olması şartı da aranıyor. Hastaların yaşının da dikkate alındığını belirtmek gerekiyor. Operasyon yaşı hastanın genel durumuna göre yapılır.
Diyabet ile birlikte metabolizmaya dair sağlık sorunlarının olması da hastaları uygun bir aday olmaktan uzaklaştırıyor. Dolayısıyla hastada mevcut olan metabolik rahatsızlıkların belirlenmesi ve titizlikle değerlendirilmesi gerekiyor.
Son olarak hastaların ameliyatsız olan diğer yöntemleri denemiş olması da önemlidir. Cerrahi müdahale içermeyen diğer yöntemlerin başarısız olması durumunda bu seçenek dikkate alınır ve hastanın durumunun uygun olması halinde ameliyat planlaması yapılır. Sağlık durumu her yönüyle ele alınıyor ve genel bir değerlendirme neticesinde bu operasyon için hastanın uygun aday olup olmadığına karar veriliyor.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Avantajları
Elbette hastalar transit bipartisyon ameliyatı ne gibi avantajlar sağlıyor sorusunun yanıtını da merak ediyor. Bu operasyon, diğer tüm sindirim sistemi ameliyat tekniklerinden çok daha gelişmiş bir yöntemdir. Bu nedenle hastalar açısından bazı avantajları da bulunur. Bu avantajlar arasında en çok ön plana çıkanları ise kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
- Yaklaşık olarak 6 – 8 ay boyunca vitamin ile mineral eksikliği sorunları yaşanır ancak bu sürenin sonunda düzenli bir şekilde vitamin, mineral takviyesi almaya ihtiyaç duyulmaz
- Genel olarak bakıldığında sindirim sisteminin midenin bir bölümü dışında hiçbir parçasının atıl hale getirilmediğini belirtebiliriz
- Uzun vadede de ameliyat sonuçları sağlıklı bir insana oldukça yakındır
- Operasyon sonrasında kandaki hemoglobin değerleri normale son derece yakın olur
- Pek çok cerrahi müdahaleye nazaran hastaların klinik ortamda yatış süresi ve iyileşme süreci çok daha kısadır
- Ameliyat, halk arasında kapalı teknik olarak bilinen yöntemle yapıldığından hastanın cildinde uzun kesi izleri olmaz
Elbette bu avantajlara yenilerini de eklemek mümkün olabiliyor. Ancak yukarıda sıralanan faktörlerin ameliyattan faydalanan hastalar için son derece önemli olduğunu belirtebiliriz.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Zararları Var Mı?
Doğru şekilde uygulanması ve hastanın ameliyat sonrasında doktorun uyarılarını dikkate alması durumunda transit bipartisyon ameliyatı zararlı değildir. Sadece bazı hastalarda, hastanın yaşam tarzına da bağlı olarak az oranda bir kilo alımı meydana gelebilir. Ancak spor ve diyet programları ile bu sorunun da ortadan kaldırılması gayet kolay oluyor. Zira diyabetin hastalara verdiği zarar dikkate alındığında bu dezavantajın çok büyük bir önemi kalmıyor. Aynı zamanda kilo almaya meyilli olma probleminin de her hastada görülmediğini belirtmemiz gerekir.
Bizim tecrübemiz BMI 35 altındaki hastalara uygulandığında aşırı kilo kaybı görülmektedir . Bu nedenledir ki barsak ölçümünün çok iyi olması gerekmektedir. Tercübenün önemi burda önemi çoktur.
Bilginiz olsun –> Mini gastrik bypass
Transit Bipartisyon Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ameliyattan sonra yaklaşık olarak 1,5 ay ile 2 ay boyunca özel bir diyet uygulanması gerekir. Bu diyet de toplamda 3 aşamadan oluşur. Bunlar;
- Sıvı dönem
- Püre dönemi
- Katı dönem
Diğer operasyonlarda olduğu gibi bu operasyonda da adaptasyonu artırmak amacıyla aşamalı beslenme programı uygulamak önemlidir. Sıvı dönemde berrak sıvı dediğimiz su, süt, ayran, çorba gibi gıdalar tüketilir. Püre dönemde yumurta, peynir, sebze ve meyve pürelerine başlanır. Katı dönemde yine hastanın tolerasyonu gözlemlenerek tül gıdalara yavaş yavaş başlanır.
Bununla birlikte hastanın biyokimyasal verileri belirli periyotlarda izlenerek, doktorun belirttiği süre boyunca vitamin ile mineral takviyesi de alması gerekmektedir. Vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duyulan dönem sınırlıdır ve Biyokimyasal değerlerde herhangi bir sıkıntı görülmezse bir süre sonra takviyeler bırakılmaktadır.
İyileşme döneminde hafif ağrı hissedilebilir. Bu durumda asla gelişigüzel ilaç kullanılmamalı, sadece doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçlar tercih edilmelidir. Hastaların genel sağlık durumuna bağlı olarak daha farklı uyarılar ya da önerilerde bulunulabilir. Bu öneriler, hastanın sorunsuz bir iyileşme dönemi geçirmesi bakımından oldukça önem taşımaktadır.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Fiyatları 2022 Ne Kadar?
Elbette transit bipartisyon ameliyatı fiyatı konusunda net bir rakamdan söz edilemez. Nedeni ise bir fiyat bilgisi iletmenin hastalar için yanıltıcı olabilmesidir. Öncelikle ameliyat planlamasının hastaya uygun şekilde yapılması gerekir. Doktorun deneyimi ya da anestezi yöntemi gibi çok sayıda farklı unsur, bu operasyonun fiyatının değişmesi anlamına geliyor.
Hastalar bir fiyat araştırması yaptıklarında karşılarına birbirinden çok farklı rakamlar çıkabilir. Bu durum gayet normaldir. Genel olarak sadece bir fikir vermesi bakımından ameliyat fiyatının makul rakamlar sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak net bir fiyat bilgisi için öncelikle randevu alınmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Bu operasyon hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Sonrasında Kaç Gün Hastanede Kalacağım?
Hastalarımız genellikle ameliyattan öncesi tahliller için bir gün önce hastaneye yatırırız. Ameliyat sonrası 4-6 saatte hasta yürütülür. Aynı günün sabahında hastamız su içmeye başlar. Testlerden sonra hastamız ameliyatın üçüncü günü taburcu olur. Hastanın üç gün hastanede kalma sebebi hastanın tamamen iyileşmesi ve sağlıklı bir şekilde evine gitmesidir.
Transit Bipartisyon Amelliyatı Sonrasında İşime Ne Zaman Dönebilirim?
Ameliyatı takip eden 3.günde taburcu edilen hastalarımız, 5-7 Günler arası kontrole çağrılır. Kan şekeri düzeni kontrol edilir ve Metabolik Cerrahiden sonra 10. Günde işine dönebilir.
Merak edenler için –> Mide botoksu
Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Sabit Tel: 0212 230 20 08
Cep Tel: 0505 120 82 62