Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme konusuna geçmeden önce, tüp mide ameliyatı kişinin Beden Kitle İndeksi (BKI) değerine göre karar verilen cerrahi bir işlem olduğunu bilmemiz lazım. Ameliyat daha önce diyet denemiş ve başarılı olamamış kişilere uygulanır ve ameliyat sonrası hedef kişiye sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaktır.

Mide kapasitesine göre değişmekle birlikte midenin %60-90’lık kısmının alınmasıyla ameliyat öncesi döneme göre çok daha az miktarlarda besin ile daha fazla doygunluk sağlamak amaçlanmaktadır. Ameliyat sonrası diyetisyen eşliğinde aşamalı bir beslenme programı uygulanmaktadır. Kişiye göre değişmekle birlikte sıvı ve püre beslenme dönemi bittikten sonra tolere edilebilen besinler göz önünde bulundurularak normal beslenmeye geçiş yapılmaktadır.

Ameliyat Sonrası İlk 3 Gün

Ameliyat sonrasında hastanede yatarken ilk gün herhangi bir besin ve sıvı verilmez. Hastanın sıvı ve enerji ihtiyacı serum ile sağlanır. Ameliyatı takip eden 2. günde, kaçak testinin kontrolü için hastaya ağızdan renkli su (metilen mavisi) verilecektir. Bu test negatif ise su alımına başlanacaktır. Hasta su alımı konusunda rahatsa, hastalar dren çekip çıkarmadan hastaneden taburcu edilecektir.

Ameliyat Sonrası İlk 15 Gün (Sıvı Beslenme Dönemi)

ameliyat sonrası sıvı beslenme dönemi

Ameliyattan sonra tolerasyona bağlı olarak değişmekle birlikte ilk 15 gün rahat tüketilebilecek berrak sıvılar verilir. Berrak likit kategorisinde tercih edilen ürünler; su, süt (yağsız süt ve laktozsuz süt tercih edilir), light ayran ve kefir, olgunlaşmamış meyve suyu (taze sıkılmış), şekersiz elma, armut ve ayva kompostosu ve süzülmüş, tanesiz et veya tavuk suyu.

Ancak bu besinler kişinin ihtiyacı olan protein ihtiyacını karşılamadığı için diyetisyeninizin belirleyeceği miktarda günlük olarak protein tozu tüketilmesi gerekmektedir. Yeterli protein alınmaması durumunda kilo verirken kas kaybı görülebilmektedir. Bu da sarkmaya neden olmaktadır. Ayrıca protein ameliyat yaralarının daha hızlı kapanmasına ve sizi tok tutmaya yardımcı olan en önemli besin grubudur.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ve dikkat edilmesi gereken nokta her yarım saatte bir bahsedilen besinlerin tüketilmesidir. Her öğün 100-150 ml civarında olmalı ve yavaş yavaş yudumlanmalıdır.

Ameliyat Sonrası 15-30 GÜN (Püre Beslenme Dönemi)

Bu dönemde süt, ayran ve tavuk ile et suyu suyunun üzerine beslenmenize püre edilmiş yiyecekler eklenecektir. Soğan sarımsak hariç vitamin değeri yüksek sebzelerden faydalanabillrsiniz (Kabak, havuç, brokoli, domates, patlıcan, kereviz vs.)  Yüksek karbonhidrat oranı patates nadir tüketilmelidir. Ara öğünlerinizde püre blenderize edilmiş kabuksuz meyve püreleri tüketilebilir (Elma, armut, muz, mango, ananas, şeftali, kavun vs) yine bu dönemde günlük sıvı alımı en az 1,5 litre olmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; Katı ve sıvı gıdalar aynı anda tüketilmemeli, aralarına 30 dk konulmalıdır. Buna katı sıvı ayrımı kuralı denir ve ömür boyu uygulanması gerekmektedir.

Katıya Geçiş Dönemi (1-3 Ay)

Bu dönemde normal yemeğe geçişin yavaş olması gerektiğini anlamak esastır. Un içermeyen çorbalar serbesttir. Haşlanmış, ızgara veya fırında et/tavuk/balık tüketilebilir. Ancak denediğiniz her yeni besini tek tek denemek en önemli kurallar arasındadır. Hazmı en kolay olandan en zor olana doğru bir geçiş planı oluşturabilirsiniz. Dokunan veya sindirim problemi yaşadığınız besinleri tüketmeye bir süre ara verip sonra tekrar denemelisiniz. Bu dönemde en önemli kural iyi çiğnemektir.

İlginizi çekebilir –> https://www.alidurmusobezite.com/9-basit-adimda-dengeli-beslenme-tuyolari/

Normal Beslenme Dönemi (3. Aydan Sonra)

normal beslenme dönemi

Operasyondan sonra 3. ay itibariyle diyetisyeniniz ile iletişimi koparmadan yeterli protein sağlanarak, kişiye özel beslenme planınızı devam ettirmelisiniz. Yeni ve denemediğiniz her besini tolerasyonunuzu gözlemleyerek beslenmenize eklemelisiniz. Protein takviyenize ise devam edip etmeyeceğinize diyetisyeniniz ile birlikte tüketebildiğiniz besin miktarını göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Vitamin ve Minarel Eksiklikleri

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ve özellikle midenin belli bir kısmının alınmasıyla birlikte vitamin ve mineral eksikliği de görülebilir. Bu nedenle belli periyotlarda doktorunuzun istediği kan tahlilleri ile birlikte vitamin değerlerinizi kontrol edip multi vitamin ve mineral desteği kullanmalısınız.

Bariatrik Beslenme de Genel Kurallar

  • Bariatrik cerrahi sonrası ameliyatın sonrası uygulanan beslenme programlarıyla yeni yaşam tarzınıza diyetisyen kontrolünde şekil verilecektir.
  • Ameliyatın amaçlarından biri küçük mide hacminiz sayesinde tüketebileceğiniz yiyecek miktarını azaltmaktır.
  • Her öğün için en az 20-25 dk ayırılmalıdır ve besinle iyi çiğnenmelidir.
  • Öncelikli olarak proteinden zengin beslenmeye önem verilmeli ve gerekirse protein desteklerinden mutlaka kullanılmaya devam edilmelidir. Karbonhidrat ve yağlardan önce tüketilmelidir.
  • Porsiyon kontrolünü daha kolay sağlayabilmek için, küçük tabaklar, kaplar, bardaklar tercih edilebilir.
  • Tüketilecek besinler tercih edilirken tolerasyonuna göre miktar belirlenmelidir.
  • Katılar ve sıvılar aynı anda tüketilmemelidir (katı- sıvı ayrımı). Ana ve ara öğünlerden yarım saat önce sıvı tüketimi sonlandırılmalıdır.
  • Yemek yerken dolgunluk ve doygunluk hissedildiği anda yeme- içme sonlandırılmalıdır.
  • Yağsız dokuyu desteklemek için size özel hazırlanmış, proteinden zengin sağlıklı bir beslenme programına uyulmalı ve egzersiz yapılmalıdır. Her gün ortalama 30 dakika aerobik fiziksel aktivite yapılmalıdır.
  • Obezite cerrahi hastalarında sıvı ihtiyacını sadece su ile karşılamak mümkün olmayabilir. Ara öğünlerde desteklediğiniz süt, ayran, çorba, komposto ve bir miktarda olsa katı besinlerle sıvı alımı söz konusudur.
  • Günlük en azından 1,5 litre su tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki, gün içerisinde tüketilen çay, kahve, ayran, çorba gibi sıvılar su yerine geçmez.
  • Çok fazla meyve, meyve suyu, şeker, şekerli içecekler ve nişasta içeren besinler dumping sendromuna (titreme, baş dönmesi, terleme vb) neden olacağı gibi uzun vade de ağırlık kaybını engel olduğu unutulmamalıdır.
  • Soda, maden suyu, gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durmalısınız. 6 ay sonra alkol alımı için diyetisyeninize danışın.
  • Lütfen ana öğünler için 25-30 dakika, ara öğünler için 15 dakika ayırın Katı yiyecekleri ağzınıza aldığınızda yutmadan önce en az 25-30 kez çiğnemelisiniz.
  • Yeni başladığınız her besine karşı tolesyonunuzu gözlemleyin ve eğer tolere edemezseniz bir süre tüketmeye ara ara verin.
  • Aldığınız tüm paketli ürünler için etiket bilgilerini dikkatlice okuyun. Şeker yağ ve tuz oranı düşük ürünleri tercih edin.
  • Ameliyattan sonraki ilk 1 yıl balayı dönemidir ve kurallara uymasanız bile kilo verimi gerçekleşir ancak başarılı ve sağlıklı kilo almak için ve geri kilo alımını önlemek için sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ilk 1 yıl içinde hayatınıza oturtmalı ve yaşam tarzı haline getirmelisiniz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı

Her diyet sürecinde olduğu gibi tüp mide ameliyatı sonrasında da verilen kilo kişinin başlangıç kilosuna, boyuna, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine ve genetik yapısına bağlı olarak değişmektedir. Kişinin başlangıç kilosu ne kadar fazla ise verdiği kilo da aynı oranda fazla olacaktır. Bu nedenle bireylerin kendini ameliyat olmuş bireyler ile karşılaştırmaması gerekmektedir.

Genel olarak bakılacak olursa tüp mide ameliyatı sonrası ilk ay başlangıç kilosunun %10’u kaybedilir. Bunun akabinde saydığımız parametrelere bağlı olarak değişmekle birlikte 1 yılda 40-45 kg kayıp gözlenmektedir.

Tüp mide ameliyatı veya herhangi başka bir yöntemin sihirli bir değnek olmadığını unutmamak gerekmektedir. Özellikle ilk bir yıl diyetisyen eşliğinde sağlıklı beslenme eğitimi almak ve bu beslenme alışkanlıklarını hayatınıza oturtup yaşam tarzı haline getirmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde ileri dönemde geri kilo alımı gibi problemler ortaya çıkabilir.

Önerdiğimiz makalemiz –> https://www.alidurmusobezite.com/mide-balonu-sonrasi-beslenme/