Keten tohumu nedir? sorusunun cevabını vermeden önce sizlerle birlikte gelin ketenin tarihine bakalım öncelikle: Keten, Mısır’da ve Asya’da çok eski çağlardan beri yetiştirilen bir bitkidir. Keten tohumunun faydaları, özellikle Hindistan’ın alt kıtasında ortaya çıkmıştır. Antik bir sağlık sistemi olan Ayurvedik tıpta bile hala yerini korumaktadır. Keten tohumu sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve lifler içerdiği için fonksiyonel gıda olarakta tanımlanmaktadır. Fonksiyonel gıdalar, besleyici değerine ilave olarak bir bireyin sağlığında, fiziksel performansında veya ruhsal durumunda olumlu etkiye sahip olan gıda veya gıda bileşeni olarak tanımlanmaktadır.

Fonksiyonel Gıdaların ortak özellikleri:

  • İlaç, kapsül veya herhangi bir diyet desteği formunda olmamalı,
  • FDA tarafından etkileri onaylanmış olmalı,
  • İçerdiği besin bileşenleri sağlık üzerine olumsuz etki göstermemeli,
  • Diyetin bir parçası olarak kontrolsüz tüketimde güvenli olmalı

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

keten tohumu faydaları

  • Sadece bir çorba kaşığı zengin vitamin ve mineral kaynağı olmasının yanı sıra iyi miktarda protein, lif ve omega-3 yağ asidi sağlar.
  • Keten tohumu Omega – 3 yağları bakımından zengindir.
  • Et ve et ürünleri tüketemiyorsanız keten tohumları sizin için en iyi Omega-3 yağ kaynağınız olabilir.
  • Araştırmalar, bu tohumu yiyenlerin, özellikle menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.
  • Sadece bir yemek kaşığı keten tohumu 3 gram lif içerir; bu, erkekler ve kadınlar için günlük önerilen alım miktarının %8-12’si kadardır.
  • Müsilaj içerdiği için kabızlık problemi yaşayanlarda olumlu sonuçlar sağlamaktadır.
  • Ayrıca lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tokluk sağlamaktadır.

Keten Tohumu Kanserden Korur Mu?

Keten tohumu sağlıklı bir yağ çeşidi olan Omega-3 yağ asitleri içerir. Bu yağ asidinin kanser hücrelerinin büyümesini ve gelişmelerini engellediği araştırmalarla gösterilmiştir. Akciğer tümörlerine karşı da koruyucu olduğu düşünülen keten tohumu yağındaki östrojen hormonu benzeri bir madde olan ‘lignan’ların diğer tohumlara oranla yüzde 75 daha fazla olduğunu belirten Dr. Thompson, keten tohumun sadece kanserden korumada değil, kanser tedavisinde de etkin rol oynayacağını ortaya koymuştur. İçeriğinde bulunan lignanlar, diyetin ve yaşam tarzının bir parçası olarak tüketildiği takdirde, meme, prostat, rahim, kalın bağırsak gibi birçok kanser türüne karşı korunmasına yardımcı olmaktadır.

Keten Tohumunu Nasıl Tüketebilirim?

Keten tohumu yapısından dolayı dövülerek kullanılması uygundur. Aksi durumda beklenen etki görülmeyebilir. Keten tohumu eğer doğru muhafaza edilir ve bilinçli kullanılırsa ucuz, etkili ve mükemmel bir sağlıklı yaşam desteğidir. Oldukça hızlı okside olup, kolay bozulduğundan öğütülmemiş almaya özen gösteriniz. Günde iki – üç tatlı kaşığı tüketmeyi hedefleyin.

Aşırı miktarda kullanılması zararlı olabilir. Ayrıca bol su veya diğer sıvılarla tüketilmelidir. Çünkü yapılan araştırmalara göre bu tohumunun yeterli sıvı ile alınmadığında şişerek sindirim kanalında tıkanmalara yol açabilmektedir. Her 10-15 gramı için alınması gerek sıvı miktarı 150ml’dir. Elde edeceğiniz toz halindeki keten tohumunu suda 8-10 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra içiniz.

İlginizi çekebilir –> 9 adımda dengeli beslenme tüyoları

Keten Tohumunu Yemeklerde Nasıl Kullanabilirim?

keten tohumu yemeklerde

  • Günlük sıvı alımınızın bir parçası olarak tüketebilirsiniz.
  • Sütünüze veya kefirinize ekleyip tüketebilirsiniz.
  • Salata sosu olarak tüketebilirsiniz.
  • Yoğurtla karıştırarak tüketebilirsiniz.
  • Evde yaptığınız kurabiye, kek ya da ekmeğinize ekleyebilirsiniz.
  • Tavuk ya da kıymadan yaptığımız köftelere ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Kahvaltılarınıza yumurta, peynir üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Meyvelerle hazırladığınız granolanıza ekleyebilirsiniz.

Keten Tohumunun Besin Değerleri

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre, 7 g ağırlığında bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu şunları içerir:

1 yemek kaşığı (10 g): 37 Kilo kalori

 

Keten Tohumu

 

100 gr

 

1 yemek kaşığı (10gr)*

Karbonhidrat 0 g 0 g
Protein 28 g 2.8 gr
Yağ 24.4 g 2.4 g
Kolestrol 30.9 g 3.1 g
Sodyum 0 mg 0 mg

Yüzdelik günlük değerler, günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak hesaplanmıştır. Bu değerler sizin günlük kalori ihtiyacınıza göre daha fazla veya daha az olabilir. Keten tohumu kalorinin büyük kısmını (%77) yağdan almaktadır.

Keten tohumunu kimler kullanmamalıdır?

  • Kan sulandırıcı ve antienflamatuar ilaç kullanan bireyler (varfarin ya da aspirin)
  • Steroid olmayan antienflamatuvar ilaç kullanan bireyler
  • Kolesterol düşürücü ilaç kullanan bireyler
  • Gebelik planlayan, hamile ve emziren bireyler
  • Keten tohumuna alerjisi olan bireyler
  • Kanser tedavisi gören bireyler

Keten Tohumunun Yan Etkileri Nelerdir?

keten tohumu yan etkileri

Keten tohumu kan şekeri seviyelerini düşürebileceğinden, diyabet ilacı kullanan bireyler keten tohumu alırlarsa kan şekerinde düşüklük yaşayabilirler. Keten tohumu kan basıncını çok düşürebilir. Bu nedenle, tansiyon ilacı kullananlar bu tohumu kullanırken dikkatli olmalıdır. Tohumlar kan pıhtılaşmasını yavaşlatabileceğinden, kanama bozukluğu olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Keten tohumunun içeriğinde bol miktarda bulunan lif, laksatif özellik göstermektedir. Bu yüzden aşırı miktarda bağırsak hareketliliğini etkileyip tuvalete çıkma isteğini artırabilir. Bu yüzden irratibl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, divertikül, Crohn hastalığına sahip olan bireyler kontrollü bir şekilde kullanmalıdır.

Yapılan çalışmalarda özellikle kahverengine sahip keten tohumlarının alerjiye sebep olabileceğini göstermektedir. Bunun sonucunda nefes darlığı, kan basıncında düşme ve anaflaksi riskini artırmaktadır.  Keten tohumu fazla miktarda alındığı zaman vücuttaki östrojeni taklit eden etkiler yaratarak adet döngüsünde düzensizlikler meydana getirebilir buna bağlı olarak hamileliği zorlaştırabilmektedir.

Önerdiğimiz diğer makalemiz –> Mide balonu sonrası beslenme

Keten Tohumunun Zayıflatıcı Etkisi Var Mıdır ?

  • Keten tohumu diğer tüm fonksiyonel besinler gibi diyetlerin amacını yerine getirmek için kullanılan yardımcı besinlerdir.
  • Yüksek lif içeriğine sahip olduğu için tokluk sağlamada büyük rol oynamaktadır.
  • Diyetlerde tercih edilmesinin en büyük sebebi çözünür ve çözünmez diyet lifi birlikte bulunduğu için insülin seviyesini dengede tutmaya yardımcı olmaktadır.
  • Kan şekeri düşüklüğünün (hipoglisemi) önüne geçerek tatlı ihtiyaçlarının önlenmesini sağlamaktadır.
  • Diyabetli hastalarda kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmektedir.
  • Metabolizmayı hızlandırmada diyet listelerinde yardımcı bir besindir.
  • Yüksek lif ile kabızlığı önlemektedir.
  • Sindirimin hızlanmasına yardımcı olmaktadır.

Keten Tohumu Yağı Nedir?

Keten tohumunun dış yüzeyinde bir selüloz tabakası bulunmaktadır. İnsan vücuduna alındığında ise vücuda yarar sağlaması için öncelikle vücudun bu selüloz tabakasını eritmesi gerekmektedir. İnsan vücudunda ise bu selüloz tabakasını parçalayıcı bir enzim bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı insanlar keten tohumundan büyük ölçüde faydalanamaz. Bu yüzden bu tohumun yağı üretilmektedir ve insanların bu şifalı bitkinin yağından daha fazla yararlanması sağlanır.

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu yağ veya tane tohum (öğütülmüş veya ezilmiş) şeklinde kullanılmaktadır. Oldukça hızlı bozulan öğütülmüş keten tohumları, öğütüldükten 24 saat içerisinde tüketilmelidir. Bu nedenle küçük miktarlarda bu tohum satın alınmalıdır.

Ayrıca yoğurda karıştırabilir ya da bal ile de tatlandırarak tüketebilirsiniz. Salatalarınızda zeytinyağı yerine alternatif olarak kullanabilirsiniz. Her üründe olduğu gibi bu tohumu satın alırken de son kullanma tarihi oldukça önemlidir. Keten tohumunu güneş ışığı olmayan bir yerde saklamalısınız. İşlenmiş keten tohumu yerine doğal olarak bu tohumu kullanmak vücuttaki biyoyararlanımı artırmaktadır. Keten tohumunu küçük şişelerle alıp tüketmek daha sağlıklı olmaktadır, açık olarak uzun süre saklamak tercih edilmemelidir.

Keten tohumu yağı yemeklerde kullanılabilir ancak pişirme amaçlı ve kızartma yağı olarak kullanılmamalıdır.  Bu tohumun yağını cilde sürerek de kullanabilirsiniz. Ancak cildinizin alerjik reaksiyon göstermesine engel olabilmek için öncelikle küçük bir alanda yağı denemenizi tavsiye ederiz.

Bilginiz olsun –> Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme