Kolon kanseri özellikle 50 yaş üstünde olan kişilerde oldukça yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Türkiye’de en sık görülen ilk 5 kanser türünden biri olan bu hastalığın ilerleyen yaşlarda görülme oranı daha yüksek olsa da her yaşta görüldüğünü belirtebiliriz. Kalın bağırsağın kolon bölümünde ortaya çıkan kanserin erken tanı sayesinde tamamen tedavi edilmesi mümkün olabiliyor. Fakat erken tanının mümkün olmaması durumunda kanser, mideden kalak ve lenf bezlerine kadar vücudun pek çok dokusuna ya da organına sıçrayabiliyor.
Bu kanser türünde tedavinin başarı oranı hastalığın hangi evresinde tanı konduğu ile çok yakından ilgilidir. Dolayısıyla hayatı boyunca her 20 kişiden 1’inde görülen bu kanserin belirtilerinin herkes tarafından biliniyor olması gerekir. Elbette kanserde risk faktörlerinin neler olduğuna, tedavinin nasıl yapıldığına ya da kanserden korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğine değineceğiz. Ancak öncesinde kolon kanseri belirtilerini birlikte gözden geçirelim.
Yazı İçeriği
Kolon Kanseri Belirtileri Neler?
Genel olarak bakıldığında kolon kanseri semptomlarının dışkılama ile çok yakından ilgili olduğunu belirtmeliyiz. Elbette her hastada belirtilerin tamamı gözlemlenmeyebilir. Ancak genel olarak aşağıdaki semptomların pek çok hastada görüldüğünü belirtmemiz gerekiyor:
- Dışkılama sonrasında bağırsakların tamamen boşalmadığı hissinin olması
- Dışkılamakta güçlük çekme
- Dışkılama sırasında ağrı olması
- Hızla kilo kaybetme
- Kusma
- İshal ya da kabızlık
- Her zaman normal kalınlıkta olan dışkının incelmesi
- Anüsten kan gelmesi
- Dışkıda kan olması
- Dışkıda yumurta akına benzeyen salgı olması
Bu belirtiler hastalar arasında oldukça yaygın bir şekilde görülüyor ve çok sayıda hasta bu şikayetler nedeniyle doktora başvurduğunda tanı konabiliyor. İlerleyen vakalarda ise yukarıdaki belirtiler ile birlikte karın bölgesinde şişme ve ağrı şikayeti de gelişiyor.
Bu konuda önemli bir detayın altını çizmek gerekiyor. Bağırsağın sağ tarafını tutan kanserle sol tarafını tutan kanserin belirtileri değişebilir. Kalın bağırsağın sol tarafı daha incedir. Bu nedenle bu bölgeyi tutan kanserde belirtiler daha net bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Ancak sağ tarafı tutan kanserin belirti vermesi daha uzun sürdüğünden tanı konması da maalesef daha geç olabiliyor. Bu nedenle nedeni belirlenemeyen bir kilo kaybının olması ya da demir eksikliği anemisi gibi durumlarda kanser şüphesinin de doğması, gerekli kontrollerin yapılması erken tanı bakımından oldukça önemlidir.
İlginizi çekebilir –> Reflü
Kolon Kanseri Risk Faktörleri
Hastalar kolon kanseri neden olur sorusunun yanıtını merak ediyor. Kanserin nedeni henüz tam olarak saptanamamış olsa da bazı risk faktörlerinden söz edilebiliyor. Çok sayıda unsurun bu kanserin ortaya çıkmasında tetikleyici bir faktör olabildiğini belirtmek gerekir. Bu doğrultuda risk faktörlerini de şu şekilde sıralayabiliriz:
Yaş Faktörü
Yapılan araştırmalar yaş faktörü ile bu kanser türü arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Hem kadınlarda hem de erkeklerde kansere yakalanma yaşı 50 – 60 arasındadır.
Genetik Faktörler
Kolon kanserinde genetik faktörler de önemli bir etkendir. Bu nedenle ailesinde bu kansere yakalanmış kişiler olanlar, o kişinin kaç yaşında kansere yakalandığını öğrenmelidir. Kendisi o yaşa gelmeden 10 yıl öncesinden başlamak kaydıyla düzenli olarak kontrollere gitmelidir. Bu sayede erken tanı konabilir ve başarılı bir tedavi ile kanserden kurtulmak da mümkün olacaktır.
Polip
Kalın bağırsağın içini örten tabakanın anormal bir şekilde büyüme kaydetmesi ve çıktını yapması polip nedir sorusunun en genel yanıtı olabilir. Polip iyi huylu tümörlerdir ancak zaman içerisine kansere dönüşme riskleri de bulunur. Bu nedenle polip mevcudiyeti durumunda da düzenli olarak kontrole gidilmesi çok önemlidir.
Genetik Bozukluklar
Vücudun HNPCC geninde değişim olması kolon kanserinin nedenlerinden biridir. Dolayısıyla genetik bozukluklar da risk faktörleri arasında yer alır.
İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları
Bağırsakta iltihaplanma olması da kolon kanserini tetikleyebiliyor. Söz konusu hastalıklar bu kanserin risk faktörlerinden biridir.
Sağlıksız Yaşam Tarzı
Alkol ve tütün ürünleri kullanımı, lif yönünde düşük gıdaların tüketilmesi ya da hareketsiz bir hayat tarzının sürdürülmesi gibi nedenler de çok sayıda kanser gibi kolon kanseri nedenlerinden biri oluyor. Aynı zamanda diyabet ve aşırı şişmanlık da bu kapsamda değerlendirilebilir. Kanser türlerinin büyük bölümünde yaşam tarzı da etkilidir.
Merak edenler için –> Dalak Büyümesi
Kolon Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Günümüzde kolon kanseri tanısının endoskopik yöntemler tardımı ile daha kolay konabildiğini söyleyebiliriz. Erken dönemde tanı konması için düzenli olarak tarama yaptırmak gerekiyor. Tanı konmadan önce hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziki muayene gerçekleştirilir. Aynı zamanda bazı tetkikler yapılmasına da ihtiyaç olacaktır. Bu tetkiklere aşağıdaki örnekleri verebiliriz:
Dışkıda Gizli Kan Analizi
Hastadan az miktarda dışkı örneği alınır ve laboratuvarda incelenerek dışkıda kan olup olmadığı belirlenir.
Radyolojik Tetkikler
Bu tetkikler bilgisayarlı tomografi ve çift kontrastlı kolon grafisi şeklinde sıralanabilir.
Laboratuvar Tetkikleri
Hastanın tam kan sayımı testi mutlaka yapılmalıdır. Aynı zamanda bazı biyokimyasal testlerin yapılmasına da ihtiyaç olur.
Endoskopik Tetkikler
Rektoskopi, sigmoidoskopi, kolonoskopi gibi tetkikler de tanı konmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bir lezyon olması durumunda parça alınarak patolojik incelemeye gönderilir.
Hastanın ailesinde bu kanserin mevcut olması durumunda 5 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilir. Bazı hastalar için bu periyodun 2 ile 3 yılda bir olabileceğini de belirtelim. Aynı zamanda 50 yaş üzerinde olan bireylerin de söz konusu kanserin erken tanısı için düzenli aralıklarla kontrolden geçmesi çok büyük bir önem taşır.
Kolon Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle kolon kanseri tanısı konmadan, mevcut poliplerin tespit edilmesi durumunda evrelerde konulması durumunda mutlaka cerrahi müdahalenin gerekmeyebileceğini belirtelim. Bu durumda hasta yakın takibe alınabilir. Ancak kolonoskopi yapılarak poliplerin kansere dönüşmeden alınması da gündeme gelebilir. Kolon kanserinin ileri bir evrede fark edilmesi ve tanı konması durumunda ise cerrahi müdahale zorunlu hale geliyor.
Yapılan ameliyat ile tümörün mevcut olduğu dokunun çıkarılması yani vücuttan tahliye edilmesi gerekiyor. Kimi zaman kolon kanseri farklı doku ya da organlara kadar ilerlemiş olabiliyor. Bu gibi durumlarda kemoterapi ile tedavinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Kanserin çok fazla yayılmış olması durumunda tedavide öncelikli amaç hastanın yaşam süresini uzatmaktır.
Kolon Kanserinden Korunmak İçin Bunlara Dikkat!
Henüz kolon kanseri nedeni bilinemediğinden kanseri % 100 önlemek de mümkün olmuyor. Ancak bazı hususlara dikkat ederek mevcut riski minimum seviyeye çekmek mümkün olabilir. Dikkat edilmesi gereken hususlar arasında en önemli olanları kısa bir liste halinde aktaralım:
- Meyve, sebze ve baklagil yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir
- Kırmızı et tüketimi son derece sınırlı olmalıdır
- Alkol ve tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır
- Aşırı kilo alımından kaçınılmalıdır
- Hareketsiz bir yaşam yerine düzenli olarak egzersiz ve spor yapılmalıdır
- Vücudun günlük kalsiyum ve D vitamini ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır
- 50 yaş sonrasında mutlaka düzenli olarak kontrollere gidilmelidir
- Yüksek risk grubunda olan hastalar koruyucu cerrahi müdahaleden faydalanabilir
Kolon kanseriyle ilgili merak ettiğiniz konuları ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Diğer makalemiz:
https://www.alidurmusobezite.com/akalazya/
Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Sabit Tel: 0212 230 20 08
Cep Tel: 0505 120 82 62