Vücut kitle indeksi hesaplama özellikle obezite problemlerinde gündeme gelen bir konudur. Bu hesaplama işleminde temel alınan referans değerleri ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirleniyor. Hesaplama işleminin temeli kişinin kilosunun boy değerinin karesine bölünmesine yani kg / m² formülüne dayanıyor.

Bu hesaplama sonuçlarının obezite tanısı konmasında, obezite probleminin kategorize edilmesinde büyük önem taşıdığını belirtmek gerekiyor. Obezite testi, çocuklarda boy kilo indeksi gibi sıklıkla merak edilen tüm konuları detaylı bir şekilde ele alacağız. Ancak öncesinde normal olarak kabul edilen değerlerin yani kişinin beden kitle indeksinin kaç olması gerektiğini birlikte mercek altına alalım.

Hemen aşağıdaki hesaplama aracını kullanarak öğrenebilirsiniz:

Boy

Kilo

Vücut Kitle İndeksi Kaç Olmalıdır?

vücut kitle indeksi kaç olmalıdır

Yapılan vücut kitle indeksi hesaplama işleminde kişinin değerlendirmesi şu şekilde yapılıyor:

  • Beden kitle indeksi 18 – 25 arasındaysa normal
  • Beden kitle indeksi 25 – 30 arasındaysa hafif kilolu
  • Beden kitle indeksi 30’un üzerindeyse obez

Bu noktada önemli bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Kişinin beden kitle indeksi 35’in üzerindeyse tehlike çanları çalıyor demektir. Çünkü aşırı şişmanlık onlarca farklı sağlık sorunun beraberinde getirebiliyor. Günümüzde sayılamayacak kadar fazla oranda hastalığın temel nedeni obezitedir. İşte bu nedenle bir an önce gerekli tedaviye başlanması için obezite problemini ciddiye almak ve ilk adımı atmak gerekir.

Vücut Kitle Endeksi Değeri Ne Anlama Gelir?

Kişinin vücut kitle indeksi hesaplama işlemi yapıldıktan sonra bel çevresinin ölçümü gibi farklı değerler de dikkate alınabilir. Elde edilen değer, zayıf, normal, kilolu, obez gibi çeşitli sınıflandırmalar yapmak için kullanılır. Elbette Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen referans değerleri dikkate alındığından sadece ülkemizde değil tüm dünyada yapılan hesaplama sonucunun yorumu değişmez. Bir anlamda beden kitle indeksi değeri, kişinin normal kiloda olup olmadığının belirlenmesi için kullanılan bir ifadedir de diyebiliriz.

Vücut Kitle İndeksi Ne Demektir?

boy kilo hesaplama

Kilo problemi yaşayanların karşısına çıkan ilk kavramlardan biri vücut kitle indeksi hesaplama oluyor. Çünkü kişinin kilolu olup olmadığı, hangi düzeyde obezite problemi yaşadığı gibi soruların yanıtının bu hesaplama ile verildiğini belirtebiliriz. Bu hesaplama işleminin yapılmasının amacı ise kişinin sağlıklı bir kiloda olup olmadığının belirlenmesidir. Bu hesaplamanın sonucu dikkate alındıktan sonra bazı ölçümler ve değerlendirmelerin de yapılmasına ihtiyaç olabiliyor.

Metabolizma hızı, yağ hücrelerinin depolandığı vücut bölgeleri, kişinin genel sağlık durumu ve benzeri değerlendirmeler de dikkate alınarak en uygun zayıflama programının belirlenmesi mümkün olabiliyor. Örneğin obezite sorunu yaşayan her birey hemen tüp mide ameliyatı gibi tedavi yöntemlerinden faydalanamayabilir. Özellikle ileri derecede obezite sorunu yaşayanların öncelikle belirli bir kilo aralığına düşmesi gerekebilir. İşte tüm bu değerlendirmelerin yapılmasında öncelikli olarak dikkate alınan unsur, beden kitle indeksi oluyor.

İlginizi çekebilir –> https://www.alidurmusobezite.com/obezite-cerrahisi-sonrasi-estetik/

Çocuklarda Boy Kilo İndeksi

Öncelikle çocuklarda beden kitle indeksinin hem yaşa hem de cinsiyete göre değişkenlik gösterebildiğini belirtmemiz gerekiyor. Çocukların yanı sıra gençler için de bu durum geçerlidir. Vücutta yüksek oranda yağ bulunması, aşırı kiloya bağlı rahatsızlıklara ve aynı zamanda çok ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir.

Sağlığı bozan unsur sadece aşırı kilo değildir. Tıpkı yağ oranının fazla olması gibi idealden daha az olması ani aşırı zayıflık da sağlığa ciddi zararlar verebiliyor.  Çocukların boy ve kilo takiplerinin pediatri uzmanları tarafından yapıldığını ve değerlendirmede de persantil eğrilerinin referans alındığını belirtebiliriz. Herhangi bir sorun olması durumunda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

Obezite Testi ve Hesaplaması Nasıl Yapılır?

obezite testi hesaplaması

Obezite testi ya da obezite hesaplaması olarak da tabir edilen vücut kitle indeksi hesaplama işlemlerinde ‘Vücut Kitle İndeksi – VKİ (Body Mass Index-BMI) hesaplama’ yöntemi kullanılıyor. Bu hesaplama ve hesaplama sonucunun değerlendirilmesine yönelik şu bilgileri aktarabiliriz:

VKİ = Kg cinsinden vücudun ağırlığı / metre cinsinden boyun karesi

Hesaplama işleminin daha net anlaşılması için basit bir örnek verebiliriz. Bir kişinin 100 kg ağırlığında ve 1.80 cm boyunda olduğunu varsayalım. Bu durumda hesaplama şu şekilde olur:

  • 8 x 1.8 = 3.24
  • 100 / 3.24 = 30.8

Yani bu kişinin vücut kitle indeksi değeri 30.8’dir. Dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu değer ‘obezite’ sınıflandırmasındadır.

Obezitenin Hesaplanmasında Vücut Tipi Önemlidir!

Yukarıda da aktardığımız gibi vücut kitle indeksi hesaplama işlemlerinde dikkate alınan sadece kişinin vücut ağırlığı ve boy ölçüsü oluyor. Kişinin vücut tipi, yağ dokusu, kas dokusu gibi farklı parametreler bu hesaplama işlemine dahil edilmiyor. Ancak kişinin obezite problemine dair daha detaylı veri elde edebilmek için bel çevresinin ölçümünün ve aynı zamanda detaylı vücut analizinin de yapılması gerekiyor. Metabolizma hızı ölçümünün de dikkate alınması çok büyük bir önem taşıyor.

Bu konuyu kısa bir örnekle açıklayabiliriz. Erkeklerde bel çevresinin ölçüm sonucu şayet 94 cm’yi geçmiş durumdaysa ‘riskli’, 102 cm’yi geçmiş durumdaysa ‘yüksek riskli’ kategorisinde yer alır. Kadınlarda bel çevresinin 80 cm’yi geçmiş olması durumunda ‘riskli’ ve 88 cm’yi geçmiş olması durumunda da ‘yüksek riskli’ grubunda değerlendirildiğini belirtelim. Sonuç olarak kişinin vücut tipinin, yağların vücudun en çok hangi bölgesinde depolandığının da önem taşıdığını asla göz ardı etmemek gerekiyor.

Vücut Kitle İndeksi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Özellikle obezite probleminden şikayet edenler vücut kitle indeksi hesaplama işlemlerinin neticesinde hangi sınıflandırmaya dahil olduklarını merak edebiliyor. Obezite tipleri ve yapılan BKİ hesaplama sonuçlarını en yalın haliyle şu şekilde açıklayabiliriz:

  • 8, 5 kg / m2 altında olanlar: Zayıf
  • 18, 5 – 24, 9 kg / m2: Normal kilolu
  • 25 – 30 kg / m2: Fazla kilolu
  • 30 – 35 kg / m2: Tip 1 obez
  • 35 – 40 kg / m2: Tip 2 obez

40 kg / m2 ve üzerinde olanlar ise ileri derecede obez ya da daha fazla bilinen adıyla ‘morbid obez’ olarak değerlendiriliyor. Morbid obezite kategorisinde değerlendirilen kişiler için de iki farklı sınıflandırmanın yapıldığını belirtebiliriz. Bunlar;

  • 50 kg / m2 ve üzeri: Süper obez
  • 60 kg / m2 ve üzeri: Süper süper obez

Elbette bu sonuçlar, obezite sorunu yaşayan kişilere uygulanacak olan ameliyatlar, tedaviler ya da diyet listelerinin belirlenmesinde de baz olarak alınıyor. Dolayısıyla söz konusu hesaplamaların, sınıflandırmaların çok büyük bir önem taşıdığının altını çizmekte fayda olacaktır.

Vücut Kitle İndeksi Dışında Neler Dikkate Alınır?

Elbette vücut kitle indeksi hesaplama işleminin sonucu çok önemlidir. Ancak aynı zamanda vücutta yağın en çok depolandığı bölgenin belirlenmesi, obezitenin en doğru şekilde tedavi edilmesi bakımından da önem taşıyan bir veridir. Bu noktada yağ dokusunun vücutta birikme şeklinin genellikle elma tip ve armut tip olmak üzere iki farklı sınıfta değerlendirildiğini de belirtebiliriz.

Elma tip obezite probleminde yağ hücreleri en çok göbek çevresinde toplanmıştır. Armut tipte ise kalça ve basenlerde daha fazla yağ birikmesi gözlemlenir. Elbette göbek çevresinde yağ birikmesi kişinin kalp ve damar hastalıkları yaşama riski bakımından daha tehlikeli olur. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun:
https://www.alidurmusobezite.com/mide-botoksu/

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Sabit Tel: 0212 230 20 08
Cep Tel: 0505 120 82 62